بررسی انواع جراحی لثه
نوع روش جراحی که دندانپزشک جراح در نظر میگیرد مستقیما بستگی به نوع و شدت بیماری و سلامت عمومی بیمار دارد. قبل از هر نوع از روش های عمل جراحی لثه، جراح دندانپزشک، لثه ها و اطراف آن ها را با دقت و به صورت تخصصی تمیز میکند. او تمام پلاک ها، تارتار و باکتری های دندانی را از بین میبرد. زیرا اگر چنین کاری انجام ندهد قطعا حین عمل عفونت و التهاب بافت لثه، زیر تیغ جراحی بیشتر میشود.در این مطلب از سایت دکتر مهران دانشمند، بهترین ایمپلنت شهرکرد معرفی انواع جراحی لثه را مورد بررسی قرار می دهیم.
از انواع جراحی لثه می توان به مواردی که در ادامه به صورت کامل توضیح داده شده است اشاره کرد:
- جراحی فلپ لثه (Flap surgery)
- عمل پیوند استخوان
- جراحی لثه، برای بازسازی بافت لثه
- جراحی لثه برای افزایش تاج دندان
- جراحی پیوند لثه
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند بهترین ایمپلنت شهرکرد
جراحی فلپ لثه (Flap surgery)
جراحی فلپ لثه یا جراحی کوچک کردن پاکت اطراف لثه، زمانی انجام میشود، که بین دندان و لثه فرورفتگی ایجاد شده باشد و همین فرورفتگی باعث ایجاد پاکت و گسترش عفونت و التهاب و آبسه در سطح لثه شود.
پس جراحی فلپ لثه، برای آندسته از بیمارانی مناسب است که دارای آبسه یا پریودنتال عمقی هستند و همچنین باکتری و تارتار به این آبسه ها نفوذ کره است. جراحی فلپ لثه بهترین درمان برای این اشخاص است تا هم آبسه درمان شود و هم بستر باکتری ها بر هم ریخته و آن ها نابود شوند.
این عمل جراحی لثه، شامل بلند کردن بافت لثه از دندان ها برای از بین بردن تجمع تارتار است. بعد از اینکه جراح ناحیه را تمیز کرده و تارتار را خارج کرد، لثه ها را به جای خود برمیگرداند تا دوباره روی دندان ها قرار بگیرند. در بعضی مواقع ممکن است استخوان فک نیز در طی این روش نیاز به تغییر شکل داشته باشد.
عمل پیوند استخوان
همانطور که میدانید ریشه دندان ها درون استخوان فک جوش خورده است و در واقع اطراف این ریشه بافت استخوان فک است. گاهی اوقات پیش می آید که استخوان اطراف ریشه دندان آسیب ببیند. این آسیب میتواند نیازمند پیوند استخوان باشد.
ما در این عمل جراحی لثه، بافت استخوانی جدید، سالم و مستحکمی را به جای بافت استخوانی آسیب دیده قرار میدهیم. بافت جایگزن میتواند از خود شخص باشد و یا اینکه از یک شخص دیگر گرفته شده باشد. به طور کلی هدف از پیوند استخوان در جراحی لثه، کمک به حفظ و نگهداری دندان در مکان و موقعیت خودش است.
جراحی لثه، برای بازسازی بافت لثه
بافت استخوان و بافت لثه هر کدام موقعیت آناتومیکی یکدیگر را دارند. اما ممکن است که بافت لثه در فضایی که باید استخوان وجود داشته باشد یا رشد کند قرار بگیرد و مانع از رشد و قرار گیری استخوان شود. ما برای رفع این مشکل نیز جراحی لثه را انجام میدهیم.
در طی این عمل جراحی، جراح دندانپزشک یک قطعه کوچک مش مانندی را، بین استخوان و لثه فرد قرار میدهد. این ماده مانع از رشد لثه در فضایی که باید استخوان وجود داشته باشد میشود. بعد از این عمل، استخوان و بافت پیوندی مجدداً در محل خودشان رشد می کنند.
جراحی لثه برای افزایش تاج دندان
در این نوع از جراحی لثه، دندانپزشک لبخند لثه ای را برطرف و به اصلاح طرح لبخند کمک میکند. به این صورت که آن بخش از دندان را که به دلیل رشد زیاد بافت لثه، پوشانده شده است را برطرف میکند. در این جراحی، با کوتاهتر شدن لثه، تاج دندانها بلندتر میشود و شما لبخندی زیباتر خواهید داشت.
جراحی پیوند لثه
جراحی پیوند لثه چیست و چرا انجام میشود؟ در حالت نرمال باید خط بین لثه و دندان ها نه خیلی پایین و نه خیلی بالا باشد. اما در برخی افراد، این خط در حالت غیرمعمول و غیر طبیعی خود قرار دارد. برای اینکه خط لثه را به شکل طبیعی خود برگردانیم نیازمند انجام جراحی لثه هستیم.
در حالتی که خط لثه بیش از حد پایین باشد ما بافت لثه را کاهش میدهیم و در واقع نام عمل ما لیفت لثه خواهد بود. اما زمانی که خط لثه بالا باشد ما برای پایین آوردن آن مجبوریم از پیوند لثه استفاده کنیم زیرا خود بافت لثه کم است و به تنهایی نمیتواند پایین بیاید.
در طی جراحی پیوند لثه، جراح به طور معمول بافتی را از یک قسمت بدن جدا می كند و مجدداً آن را به ناحیه ای كه لثه پایین است متصل یا پیوند میزند. این بافت اغلب از کام یا سقف دهان برداشته میشود که از لحاظ جنس و نوع عملکرد مشابه بافت لثه است.
پیوند بافت نه تنها خطر آسیب بیشتر به خود لثه را کاهش می دهد بلکه به نوعی پوششی بسیار خوب و مطمئن برای پوشاندن ریشه های دندان ها و محافظت از آن ها نیز محسوب میشود.
سایر روش های جراحی لثه چیست؟
روش های دیگری هم برای جراحی وجود دارد، که شامل دو نوع زیر میشود:
جراحی لثه با لیزر : اگرچه هیچ مدرک موسخی هنوز کاملاً از لیزر درمانی برای درمان مشکلات لثه پشتیبانی نمی کند ، اما برخی از دندانپزشکان از آن برای کاهش اندازه آبسه های پریودنتال و ترمیم بافت همبند آسیب دیده استفاده می کنند. در واقع در این روش از امواج لیزر،برای برداشتن بافت آسیب دیده و تمیز کردن لثه از باکتری ها استفاده می کنند.
استفاده از پروتئین های تحریک کننده بافت لثه: این روش شامل استفاده از ژل های حاوی پروتئین برای تحریک رشد استخوان و بافت است.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24