چطور از عوارض ایمپلنت دندان جلوگیری میکنیم؟ | دکتر مهران دانشمند
عوارض ایمپلنت دندان | کاشت ایمپلنت شامل مراحلی مانند کشیدن دندان باقیمانده، جایگذاری پایۀ ایمپلنت، جوشخوردن ایمپلنت به استخوان فک، ساخت و قرارگیری تاج یا روکش دندان میشود. گاهی اوقات انجام لیفت سینوس و پیوند استخوان نیز ضروری است.
ایمنی تمام این روشها ثابت شده است، اما عواملی مانند اشتباه یک دندانپزشک بیتجربه در نحوه کاشت و انتخاب ایمپلنت میتواند موجب بروز عوارض در مراحل مختلف کاشت دندان شود. همچنین سهلانگاری افراد در رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی نیز بر احتمال بروز عوارض نیز اثر میگذارد.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- علل ایجاد سرطان دهان
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- انتخاب بهترین مطب دندانپزشکی در اصفهان
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- درمان ضایعات پاتولوژیک ناحیه فک و صورت با دکتر مهران دانشمند
در ادامه با راهکارهای ما برای جلوگیری از عوارض احتمالی ایمپلنت آشنا میشوید:
جلوگیری از بروز درد
برای کاشت ایمپلنت از جدیدترین تکنیکها و فناوریهای پیشرفته استفاده میکنیم تا بافتهای مجاور ایمپلنت کمترین آسیب را دیده و پس از کاشت دچار عوارضی مانند درد نشوید. درد پس از کاشت ایمپلنت برخلاف تصورات، اگر توسط یک دندانپزشک باتجربه انجام شود، بسیار خفیف است.
بر اساس نتایج یک پژوهش، بنا بر گزارش کسانی که کاشت دندان انجام داده بودند، درد پس از ایمپلنت کمتر از درد کشیدنِ دندان بود. ما برای آن که درد پس از کاشت ایمپلنت به حداقل برسد، به شما توصیه میکنیم که:
- هر چند ساعت یک بار کیسۀ یخ را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی صورت بگذارید تا درد، خونریزی و التهاب کمتر شود. پس از گذشت ۷۲ ساعت از کمپرس گرم استفاده کنید.
- داروهای مسکن تجویز شده مانند استامینوفن و داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن را طبق دستور مصرف کنید.
- غذاهای جویدنی میل نکنید.
- استراحت کنید.
جلوگیری از تورم
ما فشار شدیدی را هنگام کاشت به فک و صورت وارد نمیکنیم، لثهها، بافتهای دهان و صورت پس از کاشت دچار تورم نمیشوند. البته تورم خفیف و موقتی پس از کاشت ایمپلنت، عادی و در واقع واکنش بدن به کاشت ایمپلنت است. توصیههای متخصص ایمپلنت برای جلوگیری از تورم پس از کاشت دندان شامل موارد زیر است:
- در ۲۴ ساعت اولیۀ پس از کاشت ایمپلنت از کمپرس یخ استفاده کنید.
- سر را در بیشتر مواقع تا زمان بهبودی کامل بالا نگه دارید.
- فعالیتهای بدنی سنگین انجام ندهید.
مدیریت خونریزی
خونریزی خفیف در محل ایمپلنت به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت پس از کاشت عادی است. راهکارهای زیر را برای کاهش خونریزی و بند آوردن آن به مراجعین توصیه میکنیم:
- گاز استریل را تا یک ساعت پس از کاشت ایمپلنت با دندانها نگه دارید و با ملایمت فشار بدهید.
- تا پایان روز غذا و نوشیدنی داغ میل نکنید.
- تا چند ساعت آب دهان را تف نکنید.
- در روز کاشت از دهانشویه استفاده نکنید.
- تا ۲۴ ساعت از کمپرس یخ روی صورت استفاده کنید.
کاهش احتمال بروز عفونت
اگرچه ۵۰۰ تا ۶۵۰ گونه باکتری در محیط دهان زندگی میکنند، خطر عفونت در صورتی که دندانپزشک کاشت ایمپلنت را با رعایت نکات بهداشتی، رعایت پروتکلهای بهداشتی و در یک محیط استریل و خالی از باکتری انجام دهد، بسیار پایین است. همچنین رعایت نکات زیر را برای از بین بردن خطر بروز عفونت به مراجعهکنندگان محترم توصیه میکنیم :
- حتماً بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را پس از یک روز یا دو روز شروع کنید تا ذرات غذا در محل ایمپلنت جمع نشود و از تجمع باکتریها جلوگیری شود.
- طبق دستور از دهانشویۀ تجویزشده یا آب نمک برای شستشوی محیط دهان استفاده کنید.
- آنتیبیوتیکهای تجویزشده را حتماً در زمان خود و تا پایان مصرف کنید.
جلوگیری از لق شدن پایه ایمپلنت
شل و لق شدن پایه ایمپلنت عارضۀ نادری است که درصد شیوع آن فقط نیم درصد تا دو درصد گزارش شده است . برای آن که از لق شدن پیچ ایمپلنت جلوگیری کنیم، بار بیش از حد به ایمپلنت تحمیل نمیکنیم، بارگذاری روکش را در زمان مناسب انجام میدهیم و نهایت دقت را برای کاشت ایمپلنت در نقطۀ مناسب و با زاویۀ صحیح به کار میبریم. همچنین قبل از کاشت، بیماریهای زمینهای موجود لثه و دهان را درمان میکنیم.
جلوگیری از شکست ایمپلنت
برای آن که وارد شدن بار و ضربه بیش از حد باعث شکست ایمپلنت نشود، روکش موقت را کمی کوتاهتر طراحی میکنیم و برای مراجعینی که عادت به دندان قروچه دارند، نایت گارد تهیه میکنیم. همچنین از ایمپلنتهای باکیفیت استفاده میکنیم. در معاینههای دورهای نیز ارزیابیهای لازم را انجام میدهیم تا در صورت بروز هرگونه مشکلی، با انجام اقدام لازم از شکست ایمپلنت جلوگیری کنیم. البته جایی برای نگرانی نیست، چون میزان شیوع شکست ایمپلنت ۰/۱۶ تا ۱/۵ درصد است .
پیشگیری از التهاب لثه
بیماریهای التهابی لثه مانند پریایمپلنتایتیس (Peri-Implantitis) به مرور زمان باعث تحلیل رفتن استخوان و لق شدن ایمپلنت میشوند. برای پیشگیری از التهاب لثه اصول رعایت بهداشت ایمپلنت کاشته شده را به شما آموزش میدهیم. مهمترین توصیههای ما دربارۀ پیشگیری از التهاب لثه این است که اگر سیگاری هستید، سیگار را ترک کنید و در صورت ابتلا به بیماریهای زمینهای حتماً درمانهای لازم را برای مدیریت بیماری انجام دهید. همچنین توصیه میکنیم که هر شش ماه یک بار برای بررسی وضعیت ایمپلنت به کلینیک مراجعه کنید.
جلوگیری از پسزدن ایمپلنت
ما با ارزیابی دقیق سلامت و تراکم استخوان فک و همچنین درمان بیماریهای زمینهای دهان و دندان، تلاش میکنیم تا از بروز عوارض جلوگیری کرده و همچنین احتمال پس زدن ایمپلنت دندان را کاهش دهیم. به همین دلیل است که تاکنون تمامی مراجعهکنندگان ما کاشت ایمپلنت موفق و بدون عارضهای داشتهاند.
جلوگیری از جابهجایی ایمپلنت
ما برای جلوگیری از جابهجایی ایمپلنت همواره پیش از کاشت اباتمنت و نصب روکش عکسبرداری انجام میدهیم تا از جوش خوردن پایه ایمپلنت به استخوان مطمئن شویم. همچنین به مراجعین توصیه میکنیم سیگار و استعمال دخانیات را در دوره نقاهت ترک کنند تا جریان خون در لثهها مختل نشود و باعث بروز اشکال در فرآیند بهبودی دهان نشود.
جلوگیری از وارد شدن ایمپلنت به حفرۀ سینوس
کاشت ایمپلنت را با استفاده از روشهای تصویربرداری پیشرفته با دقت حداکثری انجام میدهیم تا احتمال پارگی غشای سینوس کاملاً از بین رفته و از ورود ایمپلنت به سینوس جلوگیری شود. با این حال در برخی از مراکز کاشت دندان پیش میآید که ایمپلنت فک بالا به دلایلی مانند کم بودن تراکم استخوان یا پایین بودن سینوس، پس از کاشت وارد حفرۀ سینوس میشود. این عارضه خطر عفونت، پس زدن ایمپلنت و سینوزیت را افزایش میدهد.
پیشگیری از آسیب عصبی
رادیوگرافی قبل از کاشت ایمپلنت و دقت در زمان کاشت، دو راهکار مؤثر ما برای پیشگیری از وارد شدن هرگونه آسیب عصبی است. ما نهایت دقت را در کاشت ایمپلنت به کار میبریم تا عصبها حین قرار دادن ایمپلنت در استخوان فک آسیب نبینند. همچنین ایمپلنت را در نقطهای نزدیک به عصب جایگذاری نمیکنیم تا عصب تحتفشار قرار نگیرد.
جایگذاری مناسب ایمپلنت
سابقه و مهارت پزشکان ما و همچنین استفاده از تصویربرداری، جایگذاری مناسب ایمپلنت را تضمین میکند. ایمپلنت به دقت در محل مناسب و با زاویۀ صحیح جایگذاری میشود تا از بروز عوارضی مانند درد، جوش نخوردن ایمپلنت به استخوان، بیش از حد نزدیک بودن ایمپلنت به دندانهای مجاور یا لق شدن ایمپلنت جلوگیری شود.
درمان مشکلات دندانهای مجاور
معاینۀ کامل دندانها و درمان تمام مشکلات دهان و دندان پیششرط ما برای کاشت ایمپلنت است. اگر دندانهای کنار ایمپلنت مشکلات جزئی مانند پوسیدگی یا التهاب ریشه داشته باشند، آسیب ناشی از کاشت ایمپلنت آنها را تشدید خواهد کرد. بهعلاوه اگر ریشۀ دندانهای مجاور عفونی باشد، احتمال عفونت کردن محل ایمپلنت نیز افزایش مییابد.
جلوگیری از آسیب دیدن رگها
بیشترین خطر خونریزی به کاشت دندان نیش در فک پایین مربوط میشود، چون در این محل احتمال آسیب دیدن سرخرگ زیرزبانی وجود دارد . نهایت دقت را در کاشت ایمپلنت به کار میبریم تا رگها حین جایگذاری ایمپلنت آسیب نبینند.
پیشگیری از واکنش آلرژیک
در موارد نادر تعداد انگشتشماری از افراد به جنس ایمپلنت حساسیت نشان میدهند. ما قبل از کاشت ایمپلنت در فرآیند ارزیابی اولیه سعی میکنیم حساسیت و واکنش آلرژیک مراجعهکنندگان را به جنس ایمپلنت تشخیص دهیم. پیش از کاشت از سازگاری جنس ایمپلنت با بدن شما اطمینان حاصل میکنیم و در صورت حساسیت به جنس ایمپلنت، از فلزات جایگزین و برندهای دیگر ایمپلنت استفاده میکنیم.