بررسی ارتودنسی بدون جراحی فک (کاموفلاژ)
یکی از چالشهای بیماران در درمان ناهنجاریهای دندانی و فکی، انجام جراحی فک است. در بسیاری از مواردی که بیمار با ناهنجاریهای فکی روبرو باشد. لازم است علاوه بر ارتودنسی، جراحی فک نیز انجام شود. خبر خوب این است که در صورت خفیف بودن این ناهنجاریها، میتوان با ارتودنسی بدون جراحی فک به درمان این مشکلات اقدام نمود. در مطلب امروز از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین ایمپلنت شهرکرد ارتودنسی بدون جراحی فک (کاموفلاژ) را مورد بررسی قرار می دهیم.
ارتودنسی بدون جراحی فک که به آن ارتودنسی جبرانی هم گفته میشود. بیشتر برای رفع ناهنجاری فکها بخصوص فک پایین، کاربرد دارد. وجود ناهنجاریهای اسکلتی در فک، علاوه بر زیبایی چهره در تکلم و نحوه غذا خوردن افراد، اثرات منفی و نامناسبی را به دنبال دارد. در این مواقع، ارتودنتیستهای باتجربه، حتی بدون انجام عمل جراحی و تنها با درمان ارتودنسی و با عقب بردن و یا جلو بردن فک پایین، میتوانند بسیاری از ناهنجاریهای مربوط به فک را درمان کنند.
موارد انجام ارتودنسی کاموفلاژ
مواردی که با ارتودنسی بدون جراحی فک اصلاح میشوند به شرح ذیل میباشند:
- عقب بودن فک پایین (خفیف تا متوسط)
- جلو بودن فک پایین (خفیف)
- انحراف فک (خفیف)
- اپن بایت (خفیف تا متوسط)
اصلاح ساختار فک با ارتودنسی کاموفلاژ
از آنجا که در این روش درمانی، جراحی فک انجام نمیشود در نتیجه به صورت ساختاری نمیتوان در فک تغییری ایجاد کرد. در ارتودنسی کاموفلاژ با جابهجایی دندانها ظاهر لبها به نحوی اصلاح میشود که علیرغم عدم تغییر در ساختار اسکلتی فک، ناهنجاری فکی کمتر به چشم میآید؛ به همین خاطر به این روش درمانی ارتودنسی جبرانی نیز گفته میشود.
درمان مشکلات افقی فک
معمولاً در صورت شدید بودن ناهنجاریهای فکی که به فاصله افقی فکها مربوط میشود. لازم است که بیمار تحت درمان ارتودنسی و جراحی فک قرار بگیرد. با این وجود در صورتی که ناهنجاری فکی کلاس || یا عقب بودن فک پایین بیمار خفیف بوده و در سن مناسب برای درمان اقدام کند. میتوان با ارتودنسی بدون جراحی فک به خوبی این عارضه را درمان نمود. در اکثر موارد ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی برای درمان ناهنجاری عقب بودن فک پایین به کار گرفته میشود با این وجود در موارد خفیف ناهنجاری کلاس ||| یا جلو بودن فک پایین نیز میتوان از این روش درمانی بهره برد.
درمان عقب بون فک پایین
در اکثر موارد ارتودنسی کاموفلاژ در درمان ناهنجاری عقب بودن فک پایین به کار گرفته میشود. عقب بودن فک پایین که به آن مال اکلوژن نوع دوم گفته میشود. نشاندهنده وضعیتی است که در آن فک و دندانهای ردیف بالا، نسبت به دندانها و فک پایینی جلوتر هستند. کوچکی فک پایین یا شکل گیری فک بالا به صورت نامتوازن (جلو بودن فک بالا) از جمله نشانههایی است که در مال اکلوژن نوع دو، باعث محدب جلوه دادن صورت بیمار میشود.
اگر این عقبافتادگی فک پایین خفیف یا متوسط باشد. میتوان با روش درمانی ارتودنسی بدون جراحی فک، آن را برطرف نمود که هدف دندانپزشک و ارتودنتیست در هنگام به کارگیری روش درمانی انجام این ارتودنسی برای رفع عارضه عقب ماندگی فک پایین، اینگونه است که با استفاده از تکنیک عقب کشیدن قوس دندانهای بالا و جلو کشیدن قوس دندانهای پایین، فاصله مشاهده شده بین فک بالا و پایین را از بین میبرد.
درمان جلو بودن فک پایین
بهترین سن درمان ناهنجاری جلو بودن فک پایین، سن رشد (حدود ۸ تا ۱۰ سالگی) با اصلاح رشد فک با روش ارتودنسی ارتوپدی است. با این وجود حتی در صورت موفقیت درمان در این سنین، لازم است همچنان بیمار تا پایان سن ۱۸ سالگی (سن توقف رشد فک) تحت درمانهای اصلاح رشد باشد و سپس بعد از تثبیت موقعیت فک اقدام به انجام ارتودنسی ثابت شود. در غیر اینصورت ممکن است علیرغم انجام درمان ارتوپدیک و ارتودنسی ثابت، اگر درمان قبل از ۱۸ سالگی خاتمه پیدا کند. فک دوباره رشد کرده و به شکل قبل برمیگردد. این ویدیو را با دقت مشاهده کنید تا با علل بازگشت ناهنجاری فکی به طور دقیق آشنا شوید.
درمان ناهنجاریهای عمودی فک (درمان اپن بایت با ارتودنسی بدون جراحی فک)
اپن بایت یکی از انواع ناهنجاریهای عمودی فکی و دندانی است که در آن هنگام قرار دادان دندانها بر روی هم، دندانهای جلویی فک بالا و پایین به درستی به هم نمیرسند. در صورتی که ناهنجاری اپن بایت از نوع خفیف تا متوسط باشد میتوان با روش ارتودنسی بدون جراحی فک به خوبی آن را درمان نمود؛ در مواردی که اپن بایت چندان شدید نیست میتوان با ارتودنسی و روش مینی اسکرو و اینتروژن دندانهای خلفی بالا بدون مداخله جراحی فک این عارضه را درمان نمود. در صورت شدید بودن اپن بایت حتماً باید جراحی فک نیز همراه با ارتودنسی انجام شود.
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند متخصص ایمپلنت شهرکرد
درمان ناهنجاریهای عرضی فک (انحراف فک با ارتودنسی بدون جراحی فک)
در صورتی که انحراف فک بیمار شدید باشد، نیاز به انجام جراحی فک و ارتودنسی (ارتوسرجری) وجود دارد. درصورت خفیف بودن انحراف فک میتوان با اصلاح میدلاین دندانها، انحراف فک را بهبود بخشید. در این صورت با از بین بردن انحراف فک به یک سمت، وضعیت قرارگیری دندانهای فک بالا و پایین بر روی هم و همچنین موقعیت لبها نیز بهبود پیدا میکند.
بهترین سن ارتودنسی کامولاژ
بهترین زمان برای انجام ارتودنسی جبرانی یا کاموفلاژ برای درمان ناهنجاری عقب بودن فک پایین، اواخر دوران نوجوانی یعنی سنی بین ۱۵ تا ۱۸ است؛ این سن اواخر دوران رشد بوده و میتوان بهترین نتیجه را از انجام ارتودنسی بدون جراحی فک گرفت. با این وجود در صورتی که شرایط محیا باشد و به تشخیص متخصص ارتودنسی در سنین بالاتر نیز میتوان ارتودنسی کاموفلاژ را انجام داد.
در درمان سایر ناهنجاریها همانند جلو بودن فک پایین، انحراف فک و اپن بایت برای انجام ارتودنسی کاموفلاژ لازم است حتماً سن ۱۸ سال به پایان رسیده باشد. بهترین سن برای درمان این ناهنجاری ۱۸ تا ۲۰ سال است. علت این است که لازم است رشد فک چه به صورت افقی و چه به صورت عمودی به طور کامل به پایان رسیده باشد و سپس اقدام به درمان کرد در غیر اینصورت احتمال دارد مجدداً فک حرکت کرده و به شکل قبل خود باز گردد.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24
مطالب پیشنهادی برای مطالعه :
دلایل ترس از عصب کشی دندان کدام اند؟