بررسی دلایل سیاه شدن دندان کودک
موارد مختلفی وجود دارد که باعث آسیب و ایجاد لکههای مختلف بر روی دندان کودک میشوند. در این مطلب از سایت دکتر مهران دانشمند، بهترین ایمپلنت شهرکرد دلایل سیاه شدن دندان کودک را مورد بررسی قرار می دهیم.
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین موارد در ایجاد بسیاری از مشکلات و بیماریهای دهان و دندان، رعایت نکردن بهداشت و عفونتها و مشکلات ایجاد شده در دندانهاست. استفاده نادرست از مسواک و نخ دندان باعث ایجاد پلاکهای دندانی میشود. پلاکها که لایه نازکی از باکتریها یا میکروبها هستند به مرور زمان باعث ایجاد آسیبهای دندانی میشوند. ایجاد عفونت ناشی از تجمع پلاک باعث ایجاد لکههای سیاه بر روی دندان میشود.
مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای مختلف
یکی دیگر از عوامل اصلی در تغییر رنگ دندانهای کودک، مصرف برخی از مواد غذایی و نوشیدنیهاست. زمانی که کودک شیر یا آبمیوه مینوشد و پس از آن دندانهای خود را تمیز نکرده و همان گونه به خواب میرود، در معرض پوسیدگی دندان و تغییر رنگ دندانها قرار دارد. نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای و نوشابه و غذاهایی مانند سیب زمینی، گیلاس، توت و مواد غذایی دارای آهن به مرور زمان باعث تغییر رنگ دندان و سیاه شدن دندان کودک میشوند. مواد غذایی که دارای میزان زیادی فروکتوز باشند به مرور زمان باعث پوسیدگی دندان و در نهایت تغییر رنگ آنها میشوند.
آسیبهای دندانی
بروز آسیبها و ضربههای وارد شده به دندان مخصوصا دندانهای شیری باعث سیاه شدن آنها میشود. اگر آسیب وارد شده به دندان شدید باشد معمولا پس از چند هفته دندان سیاه میشود. گاهی اوقات نیز دندان به رنگ خاکستری یا بنفش کبود تبدیل میشود. اگر دندان آسیب شدید ندیده باشد و رو به بهبود باشد، تیره نمیشود.
مصرف دارو
مصرف برخی از داروها برای کودک توسط مادر در هنگام بارداری بر سیاه شدن دندانهای کودک تأثیر میگذارد. برخی از آنتی بیوتیکها ازجمله تتراسایکلین و آنتی هیستامین از داروهایی هستند که دندانهای کودک را سیاه میکنند. مصرف تتراسایکلین حتی در دوران بارداری نیز در آینده باعث سیاه شدن دندانهای کودک میشود. قطره و قرص آهن نیز میتواند باعث ایجاد لکههای مختلف و سیاه شدن دندان کودک شود.
بیماریهای مختلف
بیماریهای مختلفی وجود دارند که باعث آسیب به دندان و تغییر رنگ آن میشوند. برخی از این بیماریها مینای دندان را تحت تأثیر قرار داده و برخی دیگر نیز به بافتهای نرمتر که زیر مینا قرار دادند آسیب میرسانند. بخشی از بزاق به از بین رفتن مواد غذایی در لابه لای دندان کمک میکند. گاهی اوقات اختلال عملکرد بزاق باعث از بین رفتن این بزاق و در نهایت ایجاد لکههای سیاه بر روی دندان میشود. لوسمی، تبخال، سرخک، دیابت، سرطان و … نیز ازجمله بیماریهایی هستند که باعث آسیب دیدن دندان و ایجاد لکههای سیاه میشوند. وجود برخی از بیماریهای ارثی نیز میتواند باعث سیاه شدن دندانها شود. علاوه بر آن وجود عفونت در زنان باردار بر رشد مینای دندان کودک تأثیر گذاشته و دندانهای کودک در آینده سیاه میشوند.
ژنتیک، علت سیاه شدن دندان کودک
برخی از اختلالهای ژنتیکی ممکن است باعث تغییر رنگ دندان و سیاه شدن آنها شود. دیسپلازی عاج دندان یکی از مشکلاتی است که در آن دندان به طور طبیعی رشد کرده ولی ساختار ریشه آن کامل نشده است. همین امر سبب آبی شدن یا سیاهی دندان میشود. دنتینوژنز نیز یکی دیگر از اختلالات ژنتیکی است که شفافیت دندانها را از بین برده و آنها را به رنگ خاکستری تبدیل میکند. این مشکل هم در دندانهای شیری و هم اصلی تأثیر گذاشته و دندانهای کودک تغییر رنگ میدهند.
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند بهترین ایمپلنت شهرکرد
مواد معدنی موجود در آب
معمولا آب لوله کشی دارای مقداری مواد معدنی است. اگر میزان این مواد زیاد باشد باعث آسیب دیدن دندانهای کودک در حال رشد میشود. زمانی که کودک دارای بیماری بوده و بدن ضعیفی دارد، این مواد معدنی از ایجاد لایه محافظ مینا جلوگیری کرده و با آسیب دیدن مینا، دندانهای کودک سیاه میشوند.
مصرف زیاد فلوراید
فلوراید یکی از مواد مفید برای محافظت از دندانهاست. این ماده در خمیر دندان و گاهی اوقات در آب آشامیدنی وجود دارد. مصرف بالای فلوراید میتواند علت سیاه شدن دندان کودک باشد. برای کودکان مخصوصا زیر 3 سال بهتر است از خمیردندانهای بدون فلوراید استفاده کنید. برخی از شیر خشکها نیز حاوی مقداری فلوراید هستند که ممکن است به دندانهای کودک آسیب برسانند.
زردی و سیاه شدن دندان اطفال
بسیاری از نوزادان پس از تولد دچار زردی میشوند و این مشکل معمولا در میان بسیاری از آنها شایع است. زردی باعث میشود در زمان رشد دندان، مقدار بیشتری بیلی روبین وجود داشته باشد و همین امر سبب زردی یا سبز شدن دندان بچه میشود.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24