بررسی روش های مختلف کاشت دندان
ایمپلنت دندان، که برگردان آن همان جایگذاری یا کاشت دندان میشود، جایگزین ریشه دندان از دست رفته است. همانطور که از نام آن پیداست، قسمتی است که به عنوان ریشه عمل میکند، در استخوان فک بیمار کاشته شده، و از آن برای پشتیبانی از ترمیمهای ثابت یا متحرک دندان استفاده میشود. در یک فرد سالم، ایمپلنت معمولا در عرض 4 تا 6 ماه پس از کاشت کاملا با استخوان فک ادغام میشود. در این مطلب از سایت دکتر مهران دانشمند، بهترین ایمپلنت شهرکرد روش های مختلف کاشت دندان را مورد بررسی قرار می دهیم.
ترمیمهایی که انواع کاشت دندان آنها پشتیبانی میکنند، از طبیعیترین گزینههای جایگزین برای دندان(های) از دست رفته هستند که برخلاف پروتزهای معمولی (مثلا دندان مصنوعی) هنگام صحبت، خندیدن یا غذا خوردن هم حرکت نمیکنند. جایگزینی دندان همچنین با کمک به جلوگیری از تحلیل استخوان فک و حفظ سلامت آن، جلوی پیری زودرس صورت را هم میگیرد.
کاشت دندان به روش اندوستیل
احتمالا تصوری که از ایمپلنت در ذهنتان دارید، مربوط به همین روش درمانی میشود. در کاشتن دندان به روش اندوستیل (Endosteal Implant)، بخش فیکسچر مستقیما با جراحی در استخوان فک کاشته میشود. بعد از اینکه که این بخش با استخوان اطراف پیوند خورد، اباتمنت و تاج هم به آن متصل میشود؛ اینها 3 بخش اصلی ایمپلنت هستند.
کاشت دندان اندوستیل انفرادی کاربردهای زیادی در دندانپزشکی دارد، چه به صورت جداگانه برای پشتیبانی از یک تاج یا در ترکیب با ایمپلنتهای دیگر برای پشتیبانی از پل ثابت (بریج) یا پروتزهای متحرک. به همین خاطر، هزینه کاشت دندان به این روش بسته به تعداد ایمپلنتها، جلسات جراحی، نیاز به تقویت استخوان یا پیوند، و نوع تاج متفاوت خواهد بود.
کاشت دندان به روش سابپریوستیل
کاشتن دندان به روش سابپریوستیل (Subperiosteal Implant) به بیمارانی توصیه میشود که دچار تحلیل استخوان فک هستند، یا اینکه استخوان فکشان ارتفاع کمی دارد. در این روش یک فریم یا قاب تیتانیومی مطابق با ساختار استخوان فک ساخته شده و روی آن قرار داده میشود. پس از محکم کردن قاب در سه نقطه روی استخوان، بافت بسته میشود تا کاملا بهبود یابد و دستگاه در جای خود ثابت بماند.
در واقع برخلاف کاشت دندان به روش اندوستیل، این ایمپلنت درون بافت لثه و روی استخوان قرار میگیرد، نه درون استخوان. البته توجه داشته باشید که این روش تقریبا منسوخ شده، چرا که درمانی تهاجمی و مستعد عفونتهای مکرر است. البته اگر هزینه آن را هم در نظر بگیریم، به سختی میتوان آن را بهترین روش کاشت دندان در نظر گرفت.
کاشتن دندان به روش مینی ایمپلنت
ساختار پیچ-شکل مینی ایمپلنت (Mini Dental Implant) مشابه روش اندوستیل است. این نوع ایمپلنت برخلاف انواع کاشت دندان معمولی، از یک طراحی پیچ یکتکه تشکیل شده که قطر آن کمتر از 3 میلیمتر است، و انتهای آن شکلی توپمانند دارد. این قسمت توپی از بافت لثه بیرون میزند و پروتز روی آن متصل میشود.
به دلیل اندازه کوچکتر پیچ، این روش برای تثبیت پروتزهای تحتانی در بیمارانی که پهنای استخوان محدودی دارند، بعضا بهترین روش کاشت دندان شمرده میشود. بسته به آناتومی بیمار و جنس پروتز، محدوده قیمت مینی ایمپلنت متغیر خواهد بود.
کاشت دندان به روش زیرکونیا
در دنیا از بیش از 60 سال پیش ایمپلنتهای ساختهشده از تیتانیوم به استاندارد تبدیل شدند، و از نرخ موفقیت حدود 95٪ در بلند مدت برخوردار هستند. این موضوع به دلیل سازگاری فوقالعاده تیتانیوم با بدن انسان است. اما کاشت دندان به روش زیرکونیا به دلیل سازگاری با محیط زیست، پاسخ بهتر بافت نرم به آن و البته زیبایی بیشتر، در حال ربودن گوی سبقت از روشهای قدیمیتر است. از آنجا که آنها به رنگ دندان هستند، هیچ مرز تیرهای با لثه ندارند (که برای کاشتن دندانهای جلویی نکتهای مثبت است).
با تمام این اوصاف، دندانپزشکان زیادی معمولا باقی انواع کاشت دندان را به بیماران خود توصیه میکنند. احتمالا یکی از دلایل آن هزینه بالاتر ایمپلنتهای زیرکونیا در مقایسه با نمونههای اندوستیل تیتانیوم است.
کاشت دندان به روش پروتز Snap-In
در این روش، که نام اصلی آن Snap-In Overdenture است، دو پیچ نزدیک به دندانهای نیش فک پایین برای حفظ سطح استخوان و جلوگیری از حرکت پروتز تحتانی قرار داده میشوند. همین دو پیچ باعث میشود که غذا خوردن و صحبت کردن بسیار راحتتر شود. بنابراین، در این روش کاشت دندان هم دندان مصنوعی همچنان روی لثهها شما قرار میگیرد، درست مانند یک پروتز معمولی. اگر فک پایین هیچ دندانی نداشته باشد، بسته به وضعیت بیمار شاید این گزینه بهترین روش کاشت دندان برای فرد محسوب شود.
کاشتن دندان به روش چندگانه
این یکی از همهکارهترین تکنیکها برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته است. دقت داشته باشید که تعداد ایمپلنتهای مورد استفاده به آناتومی و اندازه کلی فک بستگی دارد. در این روش، ایمپلنت ها با فاصلههای مساوی در داخل استخوان فک قرار میگیرند تا بهترین ترمیم تضمین شود. اگر بیماری از پروتزهای متحرک خسته شده باشد و بخواهد دندانها در دهانش حس طبیعیتری داشته باشند، این گزینه میتواند کاندید بهترین روش کاشت دندان برای فرد باشد.
کاشت دندان با تکنیک All on 4
در این روش چهار ایمپلنت، دوتا نزدیک نیشها و دوتای دیگر نزدیک پشت دهان؛ برای حمایت از یک پروتز کامل یا یک بریج ثابت در فک بیمار قرار میگیرند. بین انواع کاشت دندان، این روش برای بیمارانی با قوس فک و یا دهان کوچک به خوبی جواب میدهد.
کاشت با All on 4 و ایمپلنتهای زاویهدار
هنگامی که آناتومی فک و دهان بیمار اجازه کاشت ایدهآل را به متخصص نمیدهد، میتوان ایمپلنتهای خلفی طولانیتری را در زوایای حاد قرار داد تا فاصله بین اتصالات ایمپلنت بهتر شود. این باعث میشود پروتز یا ترمیم(های) نهایی هم مقاومتر شوند، زیرا نیروهای ناشی از جویدن در وسیعترین محدوده ممکن توزیع خواهند شد.
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند بهترین ایمپلنت شهرکرد
کاشتن دندان به روش فوری
در این حالت یک تاج یا پروتز موقت بلافاصله پس از کاشت دندان به فیکسچر متصل میشود. البته به شرط اینکه ایمپلنتها به ثبات اولیه دست یابند. این موضع هم تا زمانی که جراحی در حال انجام است، مشخص نمیشود. به خاطر اینکه قبل از بهبود محل جراحی نیروهای جویدن به ایمپلنتها وارد میشوند، احتمال شکستن آنها بیشتر است. در این حالت، بیمار باید ماهها به یک رژیم غذایی نرم پایبند باشد تا کاشتها کاملا با استخوان ادغام شوند. بسیاری معتقدند که ایمپلنت فوری از بهترین روش کاشت دندان فاصله زیادی دارد.
کاشت دندان به روش زایگما
همانطور که از نام آن پیداست، در کاشت دندان به روش زایگما یا زایگوما (Zygomatic Implant) این نوع ایمپلنتهای دندانی با جراحی در قوس زیگوماتیک (استخوانهای گونه) قرار میگیرند. برای بیمارانی که استخوان کمی دارند یا فاقد تراکم کافی در قوس بالایی برای حمایت از کاشت اندوستیل هستند، این میتواند بهترین روش کاشت دندان باشد.
این روش به شدت پیچیده است، و به جراحیهای تهاجمیتری برای تثبیت ایمپلنتها احتیاج دارد. به همین خاطر، روش زایگما اصلا برای جایگزینی یک یا دو دندان منفرد مناسب نیست، و معمولا در سناریوهای بازسازی کامل دهان کاربرد دارد. همانطور که حدس میزنید، هزینه این درمان هم در مقایسه با انواع کاشت دندان بسیار بالاست.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24