بهترین سن برای انجام ایمپلنت دندان
سن ایمپلنت دندان | ممکن است شما هم متقاضی انجام ایمپلنت دندان باشید ؛ اما نگرانید که آیا شرایط سنی لازم برای انجام ایمپلنت دندان را دارا هستید یا خیر؟ به مقاله درستی مراجعه کردید! پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- چه عواملی باعث التهاب لثه بعد از کاشت دندان میشوند؟
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- افراد واجد شرایط تزریق چربی
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- عمل زیبایی جراحی پف زیر چشم
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- نشانه های ایمپلنت ناموفق دندان چیست ؟
آیا کاشت ایمپلنت دندان محدودیت سنی دارد؟
بله. ایمپلنت دندان محدودیت سنی دارد و افراد تنها در سنین خاصی قادر به انجام این جراحی دندانپزشکی هستند. اما بهتر است پیش از تعریف بهترین سن برای ایمپلنت، نگاهی به تعریف دقیق این فرایند بیاندازیم :
ایمپلنت دندان قطعه ای است فلزی از جنس تیتانیوم یا راکسالید که توسط دندانپزشک بوسیله جراحی درون استخوان فک و در نواحی بی دندانی کارگذاری می شود و پس از گذشت مدتی روکش روی آن قرار می گیرد که ظاهری کاملا شبیه دندان طبیعی انسان دارد.
مشخص شد که ایمپلنت برای افرادی که دندان دائمی خود را (به هر دلیلی) از دست دادند کاربرد دارد. پس طبیعتا کاشت ایمپلنت برای کودکانی که دندان شیری آنها افتاده است مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. این موضوع، محدودیت سنی ایمپلنت دندان را به خوبی نشان خواهد داد.
طبیعتا ایمپلنت دندان مخصوص افرادی است که دندانهای دائمی دارند و رشد استخوان فک در دهان آنها متوقف شده است. از طرفی، سن آنها آنقدر بالا نیست که استخوان فکشان تحلیل رفته باشد.
بهترین سن برای انجام ایمپلنت دندان
بهترین سن ایمپلنت دندان بین ۲۲ سالگی تا پایان عمر است. زیرا استخوان فک در برخی از افراد تا ۲۰/۲۲ سالگی هم رشد میکند. به عبارتی دیگر، بهترین سن برای انجام جراحی ایمپلنت دندان، سنی است که رشد استخوان فک کامل شده باشد و فرد از نظر سلامت عمومی در وضعیت مناسبی قرار داشته باشد. البته این شرط سنی با تصمیم دندانپزشک متخصص ایمپلنت شما قابل تغییر است.
یعنی ممکن است دندانپزشک متخصص پس از بررسی وضعیت و شرایط استخوان فک، سن ۱۷ سالگی را برای کاشت دندان در یک شخص مناسب ببیند. پس توجه داشته باشید که این اعداد و حدود سنی، تنها برآوردی کلی بر اساس تجربه و تحقیقات میدانی از بهترین سن مناسب کاشت ایمپلنت دندان است و الزامی به رعایت صد درصد آنها وجود ندارد.
احتمالا پس از سنین ۸۰-۸۵ سالگی، استخوان فک شروع به تحلیل رفتن میکند. لذا ممکن است پیچ ایمپلنت سازگاری مناسبی با استخوان فک پیدا نکند و پس از مدتی از جای خود خارج شود.
ایمپلنت دندان در سن زیر ۱۸ سال
انجام فرایند جراحی ایمپلنت دندان معمولا به افراد زیر ۱۸ سال توصیه نخواهد شد. علت آن نیز کاملا مشخص است. در طی دوران رشد، فکها و استخوانهای فک نوجوانان در حال رشد و تکامل هستند. ایمپلنت هم نیازمند استخوانی مستحکم و مناسب است و تحمل ایمپلنتها توسط استخوانها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین، ایمپلنتها ممکن است نتوانند با رشد استخوانها هماهنگ شوند و در نتیجه مشکلاتی مانند رشد ناقص و کوچکتر شدن استخوانها و یا شل شدن و افتادن ایمپلنت به وجود بیاید.
علاوه بر این، بخش عظیمی از موفقیت ایمپلنت به مراقبت و نگهداری مناسب فرد بستگی دارد. لذا ممکن است افراد زیر ۱۸ سال به دلایلی مانند عدم تجربه و ناتوانی در مراقبت از ایمپلنت و دندان ها، ناتوانی در رعایت دستورالعملهای بهداشت دهان و دندان و عدم همکاری در ملاقاتهای منظم با دندانپزشک دچار برخی مشکلات در این زمینه شوند.
این مسئله میتواند منجر به بروز عفونت، التهاب و مشکلات دیگری شود که نیاز به مداخلات پزشکی بیشتری دارند. در نهایت، معمولا دندانپزشک پیشنهاد میکند که افراد در سنین کمتر از ۱۸ سال، دندان خود را ایمپلنت نکنند.
خطرات کاشت دندان در سنین پایین
کاشت دندان به روش ایمپلنت در سنین زیر ۱۸ سال معمولا خطرناک نیست. اما ممکن است مشکلاتی را برای شما به وجود بیاورد. مشکلاتی از قبیل :
- جا به جایی پایه ایمپلنت
- لق شدن پایه ایمپلنت در دهان
- افتادن ایمپلنت
- ایجاد تغییرات نامطلوب در فرم و ظاهر صورت
- نامرتب شدن ردیف دندانها و افزایش احتمال نیاز به ارتودنسی دندان
- تنها در مواردی نادرتر (که به جز سن ایمپلنت دندان، به میزان تخصص و مهارت دندانپزشک در کاشت دندان نیز بستگی زیادی دارد)، این فرایند ممکن است به شکستگی استخوان فک و آسیب به اعصاب ناحیه فک و چانه منجر شود.
ایمپلنت در سنین بالا برای سالمندان
قائدتا نباید مانعی برای کاشت دندان در سنین بالا وجود داشته باشد. چرا که نهایتا و در صورت نامناسب بودن کیفیت استخوان فک، فرد میتواند از جراحی پیوند استخوان برای بهرهمندی از یک دندان جدیدِ ایمپلنت شده استفاده کند.
اما نباید فراموش کنید که احتمال موفقیت آمیز بودن جراحی پیوند استخوان فک با افزایش سن فرد کمی کاهش پیدا خواهد کرد. لذا افراد سالمند در سنین بالاتر از ۸۵ سال، ممکن است برای دستیابی به یک دندان جدید با مشکل و اذیت مواجه شوند.
هرچند که نمونههای موفقیت آمیز جراحی ایمپلنت در سنین بالاتر از ۸۵ سال نیز وجود دارد. برخی مطالعات نشان دادند که ایمپلنتهای دندانی در افراد مسن به اندازه افراد جوان موفق هستند. محققان همچنین دریافتند که عوارض ایمپلنت در افراد مسن مشابه افراد جوان است.
در یک مطالعه که در سال ۲۰۲۳ منتشر شد، محققان دریافتند که درصد موفقیت ایمپلنت در افراد زیر ۶۵ سال، ۹۰ درصد است. این درصد در افراد بالای ۶۵ سال، ۸۵ درصد است.
محدودیت کاشت ایمپلنت در سنین بالا
در مورد محدودیت و خطرات کاشت ایمپلنت در سنین بالا، باید به موارد زیر توجه کرد :
-
محدودیت ها
میزان تراکم استخوان فک: ممکن است در افراد سالمند و به دلیل تحلیل استخوان فک، تراکم استخوان فک کاهش یافته باشد. در این صورت، ممکن است به پیوند استخوان نیاز پیدا کنید.
وضعیت سلامت عمومی فرد: افراد مسن، ممکن است با برخی مشکلات سلامتی مانند دیابت یا ضعف سیستم ایمنی بدن مواجه باشند. این مشکلات به طور مستقیم بر سلامت دهان و دندان تأثیر میگذارد. در این صورت، ممکن است نیاز به مراقبت های اضافی پس از جراحی ایمپلنت در این افراد دو چنان شود و یا حتی افراد برای انجام این فرایند، محدود شوند.
-
خطرات
عفونت: طبق آمارها و بررسیها، احتمال عفونت ایمپلنت در سنین بالا بیشتر از سنین پایین است.
لق شدن ایمپلنت: با توجه به تمام توضیحات ارائه شده، لق شدن ایمپلنت در سنین بالا محمل تر است.
درصد موفقیت ایمپلنت در سنین مختلف
درصد موفقیت ایمپلنت در سنین مختلف، به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از میزان تراکم استخوان فک، وضعیت سلامت عمومی فرد و تجربه و مهارت دندانپزشک متخصص ایمپلنت.
به طور کلی، افراد جوانتر سهم بیشتری از درصد موفقیت ایمپلنت خواهند داشت.زیرا استخوان فک در افراد جوان، متراکم تر است و احتمال تحلیل استخوان فک در این افراد کمتر است. همچنین، افراد جوان معمولا از سلامت عمومی بهتری برخوردار هستند و به همین دلیل بهترین سن برای انجام ایمپلنت سنین جوانی هست.