بررسی مزایا و معایب مصرف خمیر دندان زغالی
مادهای که در ساخت خمیر دندان زغالی از آن استفاده میشود، نوع خاصی از زغال است که به آن کربن فعال گفته میشود. کربن فعال، یک ماده پودری مانند است که به صورت طبیعی ساخته نمیشود و میتواند از چوب، پوسته نارگیل و زغال ساخته شود. درواقع این ماده، نتیجه انجام بعضی تغییرات روی زغال است. در این مقاله از سایت دکتر مهران دانشمند، بهترین ایمپلنت شهرکرد مزایا و معایب مصرف خمیر دندان زغالی را مورد بررسی قرار می دهیم.
وقتی که این مواد، در معرض حرارت بالا قرار میگیرند اکسید شده و به زغال فعال تبدیل میشوند. در این حالت، دیگر مانند زغالهایی نیستند که برای پخت و پز از آنها استفاده میکنیم. چراکه زغال فعال، فرمی از کربن است که در آن تغییراتی داده شده است و سطح آن متخلخل است.
تمام این سوراخها و شکافها مانند جاذب برای ذرات مشخصی عمل میکنند؛ بصورتیکه آنها را بر روی خود جذب میکنند و باعث زدودن این مادههای ناخواسته از طریق شستشوی زغال میشوند.
خواص زغال فعال موجود در خمیر دندان زغالی
زغال فعال، معمولا از طریق یک مجموعه از ترکیبات متفاوت از قبیل استخوان، پوست نارگیل، خاک اره و هسته زیتون به دست میآید. زغال فعال موجود در خمیر دندان زغالی، به دلیل سطوح بسیاری زیادی که دارد. باعث سفیدی دندانها، از بین رفتن پلاکهای دندانی و تقویت مینای دندان میشود.
این ماده، علاوه بر اینکه میتواند به عنوان یک سفید کننده، کاربرد داشته باشد؛ باتوجه به ویژگیهای پاک کنندگی که دارد باعث میشود تا باکتری یا میکروب، از سطح دندانها، لثه و زبان پاک شوند که باعث کنترل بوی بد دهان نیز خواهد شد.
درواقع زغال فعال دارای ترکیبات و خاصیت آنتی باکتریال، ضد قارچ و ضد ویروس است که به سفید شدن دندانها، رفع لک روی دندان و خوشبو شدن تنفس کمک میکند که این موارد از مزایای بینظیر زغال فعال، محسوب میشوند.
لکههای سطحی دندان، معمولا از تأثیر موادی مانند قهوه، تنباکو و تمام غذاها و نوشیدنیهای پررنگ دیگر ناشی میشود که این لکهها بر روی دندان باقی میمانند و البته به خوبی نیز توسط زغال فعال درخمیر دندان زغالی از بین میروند.
در این بین اما لکههای دیگری وجود دارند که عمیقتر بوده و حتی ممکن است از استفاده بیش از حد فلوراید ناشی شوند که این لکهها در لایههای عمیقتری از دندان، قرا گرفتهاند و هیچ ارتباطی به میزان مراقبت از دندان و رسیدگی به بهداشت دهان ندارد و این موارد تنها با جرمگیری و پولیش دندان توسط دندانپزشک قابل رفع است.
مزیت های مصرف خمیردندان زغالی
استفاده از خمیر دندانهای زغالی مزایای مختلفی را به همراه دارد که برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
- زغال فعال موجود در خمیر دندان زغالی، به از بین بردن لکههای روی دندان کمک میکند و از آنجاییکه زغال فعال دارای قابلیت سایندگی خفیف میباشد؛ به از بین بردن جرم دندان در هنگام مسواک زدن نیز کمک مینماید. با این حال، هیچگونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد خمیر دندان زغالی بر لکههای زیر مینای دندان نیز اثر دارد و یا آن که دارای قابلیت سفید کنندگی طبیعی میباشد.
- زغال فعال با خواص چسبندگی خود میتواند مواد رنگ دهندهای مانند قهوه، موادغذایی، چای و نوشیدنی و همچنین لکهها و پلاکها را از مینای دندان جدا سازد و باعث جرم زدایی شود. همچنین زغال میتواند به خوبی مواد رنگ دهندهای را که در چای و قهوه یافت میشوند را جذب کند و تأثیرات آنها را بر روی دندانها کاهش دهد.
- خمیر دندان زغالی، به طور مؤثر باعث سفید شدن دندان میشود؛ اما برای سفید کردن کامل دندان باید محصول مورد استفاده بتواند علاوه بر آنکه لکههای روی سطح دندان را از بین میبرد؛ لکههای زیر مینای دندان را نیز برطرف نماید که در چنین شرایطی خمیر دندان زغالی، معیار مناسبی برای سفید کردن دندان نمیباشد.
معایب استفاده از خمیر دندان زغالی
استفاده از خمیر دندانهای زغالی علاوه بر مزایای مختلفی که به همراه دارد، معایبی نیز دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- مسواک زدن دندان با خمیر دندان زغالی به علت قابلیت لکهبری باعث سفیدشدن دندان میشود؛ اما نمیتواند سطوح عمیق دندان را سفید کند.
- لکههای عمیق دندان، ممکن است به علت استفاده بیش از حد از فلوراید، ضعیف بودن مینای دندان، وارد شدن ضربه به دندان یا مصرف برخی داروها به وجود آمده باشد.
- یکی از بزرگترین نگرانیهایی که در خصوص قابلیت سایندگی زغال فعال وجود دارد، آسیب رساندن به مینای دندان میباشد. بطورکلی هنگامیکه مینای دندان از بین برود؛ لایههای داخلی دندان دیده میشوند و ظاهر دندان، زرد به نظر میرسد.
- دندانپزشکان همیشه به بیماران خود توصیه میکنند که روزی دو بار به کمک مسواک نرم و خمیر دندان مناسب، دندانهای خود را مسواک بزنند.
- از آنجاییکه همیشه احتمال از بین رفتن مینای دندان وجود دارد؛ استفاده از خمیر دندان زغالی باعث افزایش حساسیت دندان میشود زیرا با از بین رفتن مینای دندان، لایههای داخلی دندان حساستر میشوند و مستعد التهاب خواهند شد.
- یکی دیگر از معایب این نوه خمیر دندان این است که با برخی داروها تداخل دارد که این میتواند میزان اثرگذاری دارو را کاهش دهد.
- درصورتیکه شما از خمیر دندان زغالی استفاده میکنید؛ بهتراست با دندان پزشک و پزشک خود در این رابطه، مشورت کنید.
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند متخصص ایمپلنت شهرکرد
نکات مراقبتی در استفاده از خمیر دندان زغالی
چنانچه شما از این خمیر دندان استفاده میکنید، لازم است تا نکات مطرح زیر را درنظر داشته باشید:
- از خمیر دندان زغالی نباید به صورت روزانه استفاده نمائید. چراکه استفاده مکرر از این محصول میتواند مینای دندان شما را سایش دهد و باعث شود دندانها زردتر، دیده شوند. این سایش، همچنین باعث حساسیت دندانی نیز خواهد شد.
- اگر روکش، لمینت، کاپ یا پروتز دندانی دارید؛ از خمیر دندان زغالی استفاده نکنید. زیرا زغال، میتواند بین روکش آنها و در سطح آن جمع شود و نمایی سیاه یا خاکستری ایجاد کند.
- بسیاری از خمیر دندانهای زغالی دارای فلوراید نیستند. فلوراید برای دندانها لازم است و از پوسیدگی دندانها جلوگیری مینماید.
- زغال، ممکن است در ترکها و شکاف دندان جمع شود و باعث ایجاد نمای سیاه در برخی قسمتها شود.
- اگر پس از مصرف خمیر دندان زغالی، دچار خونریزی غیرطبیعی لثه یا حساسیت دندانی شدید؛ بهتر است مصرف خمیر دندان زغالی را قطع نمایید.
- هرچند، گزارشاتی مبنی بر این عوارض تاکنون مشاهده نشده است.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24
مطالب پیشنهادی برای مطالعه :
مقایسه ارتودنسی و کامپوزیت دندان ها