مشکلات دندانی در دوران بارداری
در این مطلب از سایت دکتر مهران دانشمند، بهترین ایمپلنت شهرکرد قصد داریم درباره مشکلات دندانی در دوران بارداری صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
دلایل ایجاد بیماری های دهان و دندان در دوران بارداری
اجازه دهید در ابتدا این موضوع را بررسی کنیم که چرا مشکلات و بیماری های دهان و دندان در دوران حاملگی، حادتر میشود. چند عامل در بروز بیماری های دهان و دندان در دوران بارداری نقش دارند:
- اولین عامل، تغییرات هورمونی است که در بدن مادران رخ میدهد. و این تغییرات هورمونی به شدت بر روی لثهها و استخوانها تأثیر میگذارند. مادران در این دوران ادعا میکنند که لثههای آنها حساستر شده و با کوچکترین تغییرات دمای و حتی ادویههایی که در غذا وجود دارد، بسیار متورم و قرمز میشوند. دندان درد آنها نیز افزایش پیدا میکند که مهمترین دلیل آن، همان تغییرات هورمونی است.
- از سوی دیگر جنین از بدن مادر نیز تغذیه میکند. بنابراین بخشی از مواد مغذی که مسئول افزایش مقاومت لثه و همچنین استحکام دندانها هستند، صرف تغذیه جنین خواهد شد و اگر مادران تغذیه مناسب نداشته باشند، احتمال بروز بیماریهای دهان و دندان در آنها افزایش پیدا میکند.
- همچنین به دلیل اینکه رژیم غذایی مادران باردار به شدت تحت تأثیر قرار گرفته و میل زیادی به غذاها و خوراکیهای شیرین و یا غذا و خوراکیهای ترش پیدا میکنند، همین تغییرات ناگهانی و شدید نیز لثه و دندانها را بسیار مستعد ابتلا به بیماریها خواهد کرد.
اهمیت سلامت دندان در بارداری
علت اینکه اکیداً توصیه میکنیم به سلامت دهان و دندان در دوران حاملگی اهمیت دهید. این است که اگر شما دچار مشکلاتی در این قسمت از بدن خود گردید، درمان بسیار سخت خواهد شد. برای مثال در صورت بروز عفونت دندان، نیاز به مصرف آنتیبیوتیک خواهد بود و این آنتیبیوتیک از طریق جریان خون وارد بدن جنین میشود. در چنین شرایطی احتمال بروز مشکلات جسمی و ذهنی برای جنین بسیار زیاد خواهد شد.
همچنین اگر پوسیدگی شدید در دندانهای شما رخ بدهد و متخصص راهی جز ترمیم یا عصب کشی را برای شما نداند. آیا میدانید که ورود ماده بیحسی به بدن شما و انتقال آن به جنین، میتواند به جنین آسیب وارد کند؟ به همین دلیل است که باید سلامت دندان ها در دوران بارداری را جدی بگیرید تا نیازی به مصرف دارو و تزریق بیحسی نبوده و اطمینان داشته باشید که جنین تحت شرایط کامل ایمن و سالم در حال رشد است.
تاثیر بارداری بر مشکلات دندانی
سؤالی که اغلب خانمها مطرح میکنند این است که آیا حاملگی باعث بروز مشکلات دندانی میگردد؟ زمانی که شما میخواهید باردار شوید متخصص از شما میخواهد قبل از بارداری حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما را با دقت مورد بررسی قرار دهد. در صورتی که کوچکترین پوسیدگی در دندان وجود دارد. باید سریعاً برای ترمیم اقدام کنید چون در دوران حاملگی دندانها به شدت آسیبپذیر خواهند شد.
تغییرات هورمونی از یک سو و از سوی دیگر تغییرات شدید در رژیم غذایی، عواملی هستند که باعث پوسیدگی شدید دندانها میشوند. به همین دلیل است که اغلب مادرها در دوران حاملگی از دندان درد گلایه میکنند. متأسفانه برخی از مادرها در دوران بارداری به شدت استفراغ میکنند و رفلاکس اسید معده، آسیب بسیار جدی به دندانها وارد کرده و باعث میشود دندانها به سرعت پوسیده شوند. از طرف دیگر اگر مادران تغذیه سالم نداشته باشند، به دلیل این که بدن نمیتواند همزمان نیاز غذایی مادر و جنین را تأمین کند، در این میان دندانها و استخوان مادران به شدت دچار آسیب شده و پوسیدگی استخوان و همچنین پوسیدگی دندان در بدن بانوان اتفاق میافتد.
مواردی که هنگام بارداری باید از آن ها اجتناب کرد
مادران باردار باید به این نکته توجه داشته باشند که در دوران بارداری به هیچ عنوان نباید به سراغ رادیوگرافی و عکسبرداری از دندان بروند چون اشعههای ساطع شده به شدت برای جنین خطرناک هستند. بنابراین اگر جهت انجام اقدامات دندانپزشکی، نیاز به عکس انداختن از دندان باشد، اجازه دهید دوران بارداری شما تمام شود.
حتی در سه ماهه دوم بارداری که دوران امن شناخته شده است باز هم نباید به سراغ عکسبرداری بروید چون جنین شما به شدت آسیبپذیر است. از طرف دیگر اگر نیاز به تزریق ماده بیحسی بود، بهتر است در سه ماهه دوم بارداری برای این منظور اقدام کنید. تا خطری برای شما وجود نداشته باشد.
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند متخصص ایمپلنت شهرکرد
نکاتی جهت مراقبت از دندان در دوران حاملگی
برای اینکه در دوران بارداری دچار مشکلات دهان و دندان نشوید. باید چند نکته مراقبتی را رعایت کنید:
- حتماً به بهداشت دهان و دندان توجه داشته و نه تنها بعد از سه وعده غذایی، بلکه بعد از هر بار خوردن تنقلات نیز دندانهای خود را بشویید. تا خطر پوسیدگی برای دندانها وجود نداشته باشد.
- در صورتی که دچار حالت تهوع هستید، به محض اینکه این حالت برطرف شد، دهان و دندانهای خود را به طور کامل تمیز کنید.
- به رژیم غذایی خود بیشتر از قبل اهمیت دهید. سعی کنید تا جایی که امکان دارد به سراغ خوراکیهای شیرین و ترش نرفته و در عوض از میوهجات و سبزیجات تازه و غذاهای مقوی استفاده کنید تا بنیه لثه و دندانهای محکم شوند. مصرف شیر و لبنیات کم چرب را نیز فراموش نکنید. چون جنین در حال رشد، از خون شما استفاده میکند و شما از طریق مصرف شیر و لبنیات، کلسیم از دست رفته از بدن خود را جبران خواهید کرد.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24