معرفی انواع پر کردن دندان
در این مطلب از سایت دکتر مهران دانشمند، بهترین ایمپلنت شهرکرد قصد داریم به معرفی انواع پر کردن دندان بپردازیم. با ما همراه باشید. با توجه به اینکه وضعیت دندانها از نظر میزان فشاری که در زمان خوردن غذا متحمل میشوند متفاوت است، بنابراین نوع مادهای که متخصص برای پر کردن دندان استفاده میکند، براساس همین موضوع تفاوت خواهد داشت. از طرف دیگر وضعیت دندانهای جلویی از نظر زیبایی با دندانهای کناری کاملاً متمایز است. زمانی که صحبت میکنیم و در حال خندیدن هستیم، توجه طرف مقابل به دندانهای جلویی جلب میشود. بنابراین تغییر رنگ فاحش این دندانها مهمترین عاملی است که بر طرح لبخند ما تاثیر منفی میگذارد. با توجه به آنچه که گفته شد، انواع پرکردن دندان عبارتند از:
1- آمالگام
اولین مادهای که متخصصان برای پرکردن دندانهای آسیابی استفاده میکنند، آمالگام نام دارد. در بین تمامی روشهایی که برای پر کردن دندان استفاده میشود، ارزانترین روش، آمالگام معرفی شده است. طول عمر مفید آن بین ۱۰ تا ۱۵ سال بوده و قدرت استحکام بالایی دارد. به همین دلیل بهترین گزینه برای دندانهای عقبی، آمالگام است چون دندانهای عقبی در زمان غذا خوردن فشار زیادی را متحمل میشوند. اما عیب استفاده از آمالگام، تفاوت رنگی است که با دندانها دارد. به همین دلیل است که نمیتوان از آن برای دندانهای جلویی استفاده کرد.
از طرف دیگر اگر قرار باشد متخصص برای پر کردن دندان از آمالگام استفاده کند، باید بخش بیشتری از دندان را بتراشد. یعنی حتی اگر عمده دندان شما سالم باشد، باید قسمت زیادی از آن تراشیده شود تا فضای کافی برای قرار دادن آمالگام به وجود بیاید. متأسفانه دندانهای پر شده با آمالگام دچار انبساط و انقباض و در نتیجه درد خواهند شد. یعنی اگر دندان پر شده هنوز دارای عصبهای زنده باشد، در صورتی که شما از مایعات و غذاهای گرم و سرد استفاده کنید، آمالگام به این تغییرات دما را واکنش نشان داده و در نتیجه دندان شما تیر میکشد.
2- طلا
استفاده از طلا برای ترمیم کردن دندانها و یا حتی روکش دندان، در قدیم رایج بود. حتی کسانی که وضع مالی بسیار خوبی داشتند برخی از دندانهای جلویی خود را با طلا روکش میکردند. قطعا طلا دوام بسیار زیادی دارد و بین ۱۰ تا ۱۵ سال ماندگاری خواهد داشت. از طرف دیگر قدرت استحکام بسیار بالایی دارد و بنابراین بیشترین فشار را تحمل خواهد کرد. مزیت دیگر استفاده از طلا برای پر کردن دندان این است که دچار خوردگی نمیشود. در واقع انبساط و انقباض نیز تأثیری بر روی طلا نخواهد داشت.
اما این روش چند عیب دارد. مهمترین عیب آن، گران بودن طلا است که بیشترین هزینه را نسبت به سایر روشهای پرکردن دندان خواهد داشت. همچنین در دنیای امروز، یکدست بودن دندانها معیار زیبایی است. بنابراین اگر قرار باشد از طلا برای پر کردن دندانهای جلویی استفاده کنید، قطعاً زیبایی خوشایندی نخواهد داشت. نکتهای که باید در نظر بگیرید این است که اگر قرار باشد در کنار دندان پر شده با طلا از آمالگام استفاده شود، شوک گالوانیک اتفاق افتاده و باعث میشود که اگر دندانهای پر شده عصب کشی نشده باشند، درد تیزی را در دندان خود احساس کنید چرا که این دو فلز در کنار یکدیگر جریان الکتریکی ایجاد میکنند. در نتیجه دندان تیر میکشد.
3- سرامیک
یکی دیگر از موادی که برای پر کردن دندان مورد استفاده قرار میگیرد، مواد سرامیکی نام دارد. این مواد از پرسلن ساخته شدهاند و نسبت به کامپوزیتها مقاومت بسیار بالاتری در برابر لک و جرم دارند. بیشترین طول عمری که برای مواد پرکننده سرامیکی گزارش شده، ۱۵ سال است. اما فراموش نکنیم که این مدت زمان به نحوه مراقبت از دندان بستگی دارد. اگر با دندان پر شده خوراکیهای سخت بخورید، طول عمر مفید مواد سرامیکی بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.
4- کامپوزیت
اگر تا به حال چند دندان خود را تحت نظر چند دندانپزشک پر کرده باشید شاید تفاوت رنگی را بین آنها مشاهده کنید. برای مثال بعضی از دندانهای پر شده نقرهای رنگ ولی برخی دیگر سفید هستند. دندانهای سفید با کامپوزیت و یا با سرامیک پر شدهاند. پرکردن دندان با کامپوزیت از چند نظر بسیار مناسبتر است:
کامپوزیت به رنگ سفید رنگ است بنابراین اگر دندانهای جلویی خراب شده و در نتیجه مجبور هستید آنها را پر کنید، بدون اینکه نگرانی از نظر تغییر رنگ دندانها داشته باشید، به راحتی میتوانید این کار را انجام دهید.
از طرف دیگر متخصص قبل از اینکه کامپوزیت را بر روی دندان شما قرار دهد سعی میکند رنگی را ایجاد کند که به دندانهای شما نزدیک بوده و در نتیجه اختلاف رنگ فاحشی وجود نداشته باشد.
چسباندن کامپوزیت بر روی دندان بسیار راحت است و اصلاً نیازی نیست به صورت عمقی دندان را بتراشیم. در نتیجه آسیب زیادی به بدنه دندان وارد نمیگردد.
اما به هر حال در کنار مزیتهایی که برای کامپوزیت ذکر شد باید بدانید که دندانهای پر شده با کامپوزیت حساسیت بالاتری دارند. اگر عصب دندان قطع نشده باشد و دندان شما به تغییرات دما در داخل دهان حساس شود، دندان کامپوزیت شده سریعتر درد را احساس میکند.
از طرف دیگر رنگ کامپوزیت به تدریج تغییر میکند. بنابراین اگر به بهداشت اهمیت ندهید و از دخانیات استفاده کنید، خیلی زود زیبایی دندانهای شما از دست میرود. همچنین فشار آوردن به دندان کامپوزیت شده و یا تغییرات شدید دما باعث ترکهای ریز داخل آن میشود که محلی برای نفوذ میکروبها بوده و منجر به پوسیدگی عمیقتر دندانها خواهد شد.
صفحه اینستاگرام دکتر مهران دانشمند متخصص ایمپلنت شهرکرد
چرا باید دندان های خود را پر کنیم؟
در داخل دندان یک بافت نرم و زنده به نام پالپ وجود دارد که تمامی عصبها و رگهای خونی در داخل این پالپ قرار گرفتهاند. زمانی که پالپ دندان دچار آسیب شود، علائم پوسیدگی با درد و تغییر رنگ دندان ظاهر میشوند. به همین دلیل است که متخصص باید دندان شما را حفاری کند تا بتواند پالپ مرده را خارج کند و سپس فضای خالی را با استفاده از مواد مناسب پر کند. اگر پالپ خارج شود ولی فضای داخلی همچنان خالی باقی بماند، بنیه دندان سست میشود و با کوچکترین فشار، دندان شما خواهد شکست. بنابراین حتماً باید عملیات پر کردن دندان برای کمک به استحکام دندان و جلوگیری از شکستن آن انجام شود.
دکتر مهران دانشمند در دکتر آف – بهترین ایمپلنت شهرکرد در کلینیک 24