چه موقع و هر چند وقت یکبار باید مسواک را عوض کرد؟
مسواک زدن بهترین و ساده ترین راه رعایت بهداشت دهان برای از بین بردن پلاک دندان و جلوگیری از بیماری لثه است. به مرور زمان مسواک بخاطر تماس با باکتری ها، ذرات غذا، خون و بزاق آلوده و کثیف می شود. برای اینکه مسواک تاثیر مناسبی در جلوگیری از پوسیدگی دندان داشته باشد باید تمیز باشد و مو یا الیاف آن سالم و محکم باشند. زمانی که موهای مسواک پخش یا کج و معوج شوند نمی توانند فضای بین دندان یا پلاک باکتری را به خوبی تمیز کنند. بنابراین مسواکها عمر مفید دارند و در بلندمدت کارایی خود را از دست می دهند پس باید تعویض شوند. دندانپزشکان توصیه می کنند هر ۳ یا ۴ ماه یکبار یا زودتر باید مسواک دستی (معمولی) خود را عوض کنید.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- عارضه اورجت دندان چه عوارضی در پی دارد ؟
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- چالشهای ایمپلنت دندان در افراد با فشار خون بالا
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
۱. زمان تعویض مسواک معمولی
مسواک های معمولی دستی باید نهایت هر ۳ یا ۴ ماه یکبار یا زمانی که الیاف آنها ساییده و کج شد عوض شوند. طبق تحقیقات، عمر مفید مسواک بیشتر از مدت زمان استفاده به تکنیک مسواک زدن شما بستگی دارد. همچنین اگر الیاف یا براش موها زرد و بدبو شدند فورا باید مسواک خود را تعویض کنید.
۲. موقع تعویض سری مسواک برقی
مسواک برقی با چرخش یا لرزش سطح دندان ها را به سرعت تمیز می کند. معمولا موهای مسواک برقی کوتاه تر از نوع دستی است بنابراین الیاف سری زودتر پخش و خراب می شوند. سری مسواک برقی باید هر ۳ ماه یکبار عوض شود اما اگر الیاف کج یا زرد شدند باید زودتر سری را عوض کنید. در ادامه خصوصیات و علائم مسواک خراب را بررسی می کنیم.
برای این که بدانیم چه موقع باید مسواک خود را عوض کنیم باید هر چند وقت یک بار آن را بررسی کنیم. تحقیقات نشان می دهد تکنیک مسواک زدن و میزان فشاری که می آورید اصلی ترین عامل فرسایش فیزیکی و کاهش عمر مسواکتان است. بنابراین مجبورید زود به زود مسواکتان را تعویض کنید. نشانه هایی که باید مسواک خود را عوض کنید:
- ساییدگی الیاف (یعنی موها بیشتر از عرض بدنه پخش و پراکنده شوند)
- الیاف یا مواهای مسواک نرمتر (پلاک تمیز نمی شود) یا سفتتر از حالت عادی هستند . (لثه زخم می شود)
- الیاف کامل خم یا کج شدند . (پس بین دندان نمی روند)
- تغییر رنگ یا بوی بد: مسواکی که لک یا بدبو شود نشانه آلودگی و عفونت است .
خطرات عوض نکردن مسواک
هر ۳ ماه یکبار یا در صورت مشاهده نشانه های ساییدگی، باید مسواک خود را عوض کنیم. بسیاری از افراد می پرسند چرا باید مسواک را عوض کرد؟ با اینکه مسواک برای بهداشت دهان و پاکسازی غذا یا پلاک دندان ضروری است، ممکن است انواع میکروب و آلودگی روی سطح آن تجمع و رشد کنند. این موضوع می تواند باعث انتقال باکتری، قارچ و عفونت به دهان یا بوی بد دهان (هالیتوزیس) حتی بعد مسواک زدن می شود.
علاوه بر این مسواک خراب با الیاف نرم یا پخش نمی تواند پلاک باکتری و باقی مانده غذا بین دندانها را تمیز کند و به مرور زمان پلاک باکتری (جرم) روی دندان رسوب و تجمع می کند. در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان، انواع بیماری های لثه (مانند ژنژیویت) یا سایر بیماری های دهان افزایش می یابد. برخلاف تصور عموم، استفاده طولانی از مسواک کهنه و خراب کمکی به پاکسازی دندان نمی کند. بلکه برعکس باعث انتقال انواع باکتری و بیماری به دهان و دندان می شود.
خطرات استفاده از مسواک کهنه و خراب:
- رسوب جرم یا پلاک دندان: لکه های قهوه ای و زرد ناشی از جرم و پلاک باکتری.
- پوسیدگی دندان: آیا لکه های سفید روی دندان نشانه پوسیدگی است؟
- خونریزی و حساسیت لثه به علت التهاب یا همان بیماری ژنژیویت لثه
- بیماری شدید لثه یا پریودنتیت که باعث عفونت و آسیب غیر قابل بازگشت به سلامت لثه می شود
- بوی بد دهان (هالیتوزیس)