دندان عقل و دلیل نهفتگی آن
دندان عقل یکی از آخرین دندان هایی است که در دهان رشد می کند و علت نام گذاری آن رشد کردن آن در سن ۱۸ تا ۲۵ سالگی است. با این که این دندان در سنین جوانی رشد می کند، هنوز هم بسیاری از افراد نمی دانند که دندان عقل چیست. در این مقاله قصد داریم این موضوع را بررسی کنیم که دندان عقل چیست و پوسیدگی آن چه مشکلاتی برای فرد ایجاد می کند.
دندان عقل یا Wisdom tooth از نوع دندان های دائمی بوده و پشت دندان هایی که از نوع آسیاب هستند رشد می کنند. این دندانها معمولا ۴ عدد است اما دیده شده که برخی از افراد تنها ۲ یا ۳ عدد از این نوع دندان را داشته اند.
این نوع دندان ها معمولا از سن ۸ سالگی رشد خود را آغاز کرده و همان طور که گفتیم تا ۱۸ الی ۲۵ سالگی فرد رشد می کنند اما رشد آنها بسیار کند و آرام صورت می گیرد.
حال که می دانید Wisdom tooth چیست، خوب است با ساختار این نوع دندان نیز آشنا شویم. این دندانها معمولا ساختار و شکل های متفاوتی دارند؛ به عنوان مثال دندان عقلی که در فک پایین رشد می کند، نسبت به دندان های دائمی دیگر کوچکتر است. این امر شامل ریشه آن هم می شود که کوچک تر از ریشه سایر دندان ها و در بسیاری از موارد به هم چسبیده است.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- ۴روش برای جایگزینی دندان از دست رفته
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- چرا تغییر رنگ دندان اتفاق می افتد ؟
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- اقدامات ضروری قبل از کاشت ایمپلنت دندان
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- از مزایا و معایب برندهای ایمپلنت ایرانی می دانید ؟
چرا دندان عقل باید کشیده شود ؟
بسیاری از افراد این سوال را مطرح می کنند که آیا دندان عقل حتما باید کشیده شود یا خیر؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت که این دندان در صورتی نیاز به کشیده شدن دارند که به صورت دندانهای عقل نهفته یا دندانهای عقل نیمه نهفته باشند.
از طرفی اگر فک شما به اندازه کافی جا داشته باشد و به سایر دندان ها فشار وارد نکند و آنها را دچار آسیب یا تغییر شکل نکند، کشیدن دندان عقل الزامی نیست و با مراقبت صحیح و رعایت بهداشت دهان و دندان می توان از پوشیدگی آن و بروز مشکلات آتی جلوگیری نمود. این در حالی است که ممکن است بسیاری از افراد متوجه رشد و بیرون آمدن دندان عقل نشوند.
انواع دندان عقل
Wisdom tooth در سه نوع رشد می کند. این سه نوع عبارت اند از :
دندان عقل نهفته ، دندان عقل نیمه نهفته و دندان عقل روییده. همچنین ممکن است دندان عقل در برخی از افراد اصلا وجود نداشته باشد. برای این که دندان عقل به شکل کامل رشد کند و به بقیه دندان ها آسیبی وارد نکند، لازم است فضای کافی در فک شخص وجود داشته باشد تا دندان به صورت نهفته یا نیمه نهفته رشد نکند. چرا که در این صورت راهی برای بیرون آمدن پیدا نمی کند و باید آن را جراحی کرد یا کشید.
دلیل فشارهای وارده به دندان عقل
فشار وارده به دندان عقل در شرایطی است که دندان ها به جای رشد به شکل عمودی، رشد افقی پیدا کنند. در این صورت فشار به دندان به شدت افزایش پیدا می کند. رشد افقی دندان ها حتی اگر دندان عقل به شکل نهفته و در لثه مانده باشد هم ایجاد مشکل می کند. از همین رو در صورتی که احساس ناراحتی در قسمت دندان عقل یا دندان هی مجاور داشتید حتی در شرایطی که دندان عقل نمایان نشده باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
بی توجهی به این موضوع می تواند به دندان های مجاور دندان عقل نیز آسیب جدی وارد کند و در نهایت باعث تحلیل رفتن دندان های آسیاب شود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید این مشکل برای کسانی که دندان عقل به درستی رشد نکرده رخ می دهد.
مشکلات متداول دندان عقل
علل مختلفی سبب بروز مشکلاتی در دندان عقل می شود که در نهایت فرد ناچار به کشیدن این دندان می شود. از عمده ترین مشکلات در دندان عقل می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- پوسیدگی دندان
- عفونت دندان
- انجام ارتودنسی دندان
- شکستن دندان از ریشه
- رشد دندان نهفته
- کاشت پروتز
- ایجاد ضایعات پاتولوژیک دندانی
- بروز تومورهای دهانی
دلیل نهفتگی دندان عقل
یکی از مهم ترین دلایل نهفتگی دندان عقل، کم بودن فضا برای رشد این دندان است. این کمبود فضا در فک و دهان باعث می شود دندان عقل نتواند برای خود جا باز کردن و در کنار سایر دندان ها رشد کند؛ از این رو به صورت دندان عقل نیمه نهفته یا نهفته رشد می کند و می تواند باعث کج شدن ترتیب دندان ها و آسیب دیدگی آنها شود. اینکه دندان عقل برخی افراد به شکل نهفته رشد می کند دلایل مختلفی دارد که به مهمترین آن ها در زیر اشاره می شود :
- عدم وجود فضای کافی برای بیرون آمدن دندان عقل
- گیر افتادن دندان عقل در استخوان فک
- انحنا پیدا کردن ریشه دندان عقل
- فشردگی دندان های مجاور و فضای کم برای رشد دندان عقل