عقب رفتگی فک (رتروگناتیسم)
اوربایت | مشاهده افرادی با فک عقبرفته در جامعه کاملا معمول است . اما شاید این عقب رفتگی فک تاثیر بسیار زیادی بر روی روند زندگی افرادی که از آن رنج میبرند داشته باشد . در این مقاله تمام عواقب این بیماری و همچنین بهترین روشهای درمانی برای رفع این مشکل را بررسی میکنیم.
رتروگناتیسم زمانی اتفاق می افتد که فک پایین از فک بالاعقب تر باشد. لزوماً رتروگناتیسم به این معنی نیست که فک پایین کوچک است . فقط به این معناست که وقتی صورت از نیمرخ مشاهده می شود، فرورفته به نظر می رسد.
رتروگناتیسم اغلب به عنوان “اوربایت” شناخته می شود. عقب رفتگی فک یک ویژگی غیرعادی و غیر جذاب در ناحیه صورت در نظر گرفته نمی شود . و به طور کلی با بقیه قسمت های صورت متناسب است. این مشکل به طور کلی تناسب شکل صورت را به هم می زند.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- چگونه TMJ گفتار را مختل می کند؟
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- ۵ راهکار برای پیشگیری از التهاب و تحلیل لثه بعد از ایمپلنت
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- درد و اختلال مفصل فکی-گیجگاهی یا TMJ
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- برترین کشورهای سازنده ایمپلنت دندان
علائم رتروگناتیسم
زمانی که استخوان فک به طور غیرطبیعی کوچک و نامتناسب با صورت باشد، گفته میشود . که فرد مبتلا به میکروگناتیا است. وضعیتی که میتواند باعث نگرانیهای جدی برای سلامتی از جمله مشکل در تنفس و تغذیه شود. رتروگناتیسم فک پایین یا عقب رفتگی فک ، یک ناهنجاری استخوان صورت است . که در آن فک بالایی، جلوتر از فک پایین قرار دارد، زیرا استخوان فک پایین به درستی رشد نکرده است.
در عقب رفتگی فک متوسط یا شدید چانه، میتوان مشاهده کرد . که که دندانهای قوس بالایی روی دندانهای قوس پایینی را کاملاً میپوشاند و باعث ایجاد مشکل در دیکشن، بلع یا گاز گرفتن و زیبایی میشود. بیشتر موارد، علت اصلی عقبرفتگی فک، وراثت ژنتیکی است . و به دلیل رشد ناکافی فک پایین، افزایش رشد فک بالا یا ترکیبی از این دو اتفاق می افتد. در طول مرحله تشخیص، دانستن سابقه دندانپزشکی خانواده بیمار مهم است . تا ببینیم آیا ژنتیک عامل محرک است یا خیر.
عقبرفتن فک همچنین میتواند ناشی از عادتهایی باشد که در دوران کودکی به دست آمده است، مانند مکیدن انگشت در دوران نوزادی، تنفس دهانی مزمن، آلرژی، عملکرد ضعیف تنفسی یا بلع غیر معمول.
عوارض رتروگناتیسم فک پایین
عواقب رتروگناتیک فک پایین برای هربیمارمتفاوت است، اما شایع ترین مشکل عقب رفتگی فک، تغییر در زیبایی شناسی صورت است. عقب رفتگی فک را می توان به عنوان علائم ظاهری رتروگناتیسم معرفی کرد. تاثیر زیباییشناختی عقب رفتگی فک، زندگی روزمره بیمار را تحت تاثیر قرار نمی دهد، اما مهم ترین مشکلاتی که ممکن است افراد دارای رتروگناتیزم از آن رنج ببرند شامل موارد زیر می شود :
- آپنه خواب به دلیل انسداد راه تنفس
- مشکلات گفتاری
- مشکلات بلع که ممکن است باعث دیسفاژی شود
- اختلال مفصل گیجگاهی فکی
- دندان قروچه
- مشکلات دندان، مانند شلوغی، دیاستما، نیش بالا یا سایش ناهموار روی دندان ها
- ارتباط ضعیف بین فک و اوربایت
عقب رفتگی فک و اوربایت دو مفهومی هستند که اغلب به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند، اما مهم است که تفاوت بین این دو را مشخص کنیم، زیرا اگرچه این بیماری ها به هم مرتبط هستند، اما بیماری یکسانی نیستند. تفاوت بین عقب رفتگی فک و اوربایت عمدتاً در منشا آن نهفته است: عقب رفتگی فک از استخوانهای بیمار سرچشمه میگیرد، در حالی که اوربایت منشی دندانی دارد. بنابراین، رابطه بین این دو رابطه علت و معلولی است. اوربیت معمولاً نتیجه مشکل عقبرفتگی چانه است.