قرص مسکن قوی برای دندان درد
همه ما حداقل یکبار دچار دندان درد ناگهانی در زمان یا مکانی که دسترسی به دندانپزشک نیست شدهایم. درد دندان ممکن است به علت های مختلفی مانند پوسیدگی دندان، عفونت، آسیب فیزیکی یا حساسیت ایجاد شود. در چنین شرایطی بسیاری از افراد، از داروهای مسکن استفاده می کنند.
هرچند در صورت بروز دندان درد شدید، بهترین کار مراجعه به دکتر دندانپزشک و درمان ریشه مشکل یا بیماری است. اما گاهی در شرایط و زمانی هستیم که امکان مراجعه یا نوبت خالی وجود ندارد. در چنین وضعیتی می توانیم با قرص های مسکن بدون نسخه در خانه درد دندان را قابل تحمل تر کنیم. اما قرص مسکن قوی برای دندان درد چیست و کدام بهتر است؟
معمولا بهترین قرص مسکن قوی برای دندان درد انواع ضد التهابی مانند داروهای زیر هستند:
- ناپروکسن: مسکن و داروی ضد التهابی قوی که از بهترین گزینه ها برای درمان دندان درد است.
- انواع ایبوپروفن مانند: ادویل، موترین، ژلوفن و نوروفن
- آسپیرین: که کمتر برای دندان درد توصیه می شود و مصرف طولانی آن عوارض خطرناکی دارد.
چون این داروها علاوه بر تسکین درد باعث کاهش التهاب لثه و دندان می شوند.
- استامینوفن: با اینکه استامینوفن از بهترین و رایج ترین مسکن هاست تاثیری در کاهش التهاب ندارد.
همچنین تحقیقات پزشکی جدید نشان می دهد که مصرف همزمان ایبوپروفن و استامینوفن می تواند به اندازه مسکن های حاوی مخدر (کدئین) برای تسکین دندان درد قوی و تاثیرگذار باشد. البته قبل از مصرف سر خود قرص و مسکن حتما باید به تداخل دارویی توجه کنید.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- آیا امکان ایمپلنت دندان بعد از شیمی درمانی وجود دارد؟
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- چه موقع باید مسواک را عوض کرد؟
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- برای دررفتگی فک به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
نکاتی درباره مصرف قرص مسکن قوی برای دندان درد
توجه کنید که مصرف خودسرانه داروهای قوی می تواند عوارض جانبی جدی برای سلامتی و بدن داشته باشد و حتی روند درمان را با مشکل مواجه کند. با این حال در برخی موارد و تا زمان مراجعه به دندانپزشک، می توانید از برخی داروهای مسکن بدون نسخه برای کاهش موقت درد استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که این داروها تنها مسکن بوده و درمان کننده نیستند و نباید به عنوان جایگزینی برای مراجعه به دندانپزشک در نظر گرفته شوند.
برخی از انواع قرص های مسکن بدون نسخه که می توانند برای کاهش موقت درد دندان موثر باشند، عبارتند از :
۱. ناپروکسن
به طور کلی داروهای مسکن NSAID مانند ناپروکسن که خاصیت ضد التهابی دارند بهترین گزینه برای درمان موقت دندان درد یا لثه درد هستند.
۲. استامینوفن (Acetaminophen)
این دارو یکی از رایج ترین و کم خطرترین داروهای مسکن بدون نسخه است که می تواند به کاهش دردهای خفیف تا متوسط دندان درد کمک کند. دوز مصرفی استامینوفن برای بزرگسالان معمولا هر 4 تا 6 ساعت، 500 تا 1000 میلی گرم است.
۳. ایبوپروفن (Ibuprofen)
این دارو نیز یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) است که علاوه بر کاهش درد، می تواند به کاهش التهاب و تورم ناشی از عفونت یا آسیب دندانی نیز کمک کند. دوز مصرفی ایبوپروفن برای بزرگسالان معمولا هر ۴ تا ۶ ساعت، ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم است.
و یا سایر داروهایی که نیاز به تجویز پزشک ندارند مثل آسپیرین، نوافن، ژلوفن و …
خطرات مصرف طولانی قرص های مسکن برای دندان درد
حتما قبل از مصرف دارو موارد زیر را در نظر بگیرید و به مدت طولانی از انواع مسکن برای کنترل علائم بیماری مانند دندان درد استفاده نکنید :
- دوز مصرفی: به هیچ وجه بیشتر از دوز توصیه شده بر روی بسته دارو مصرف نکنید. مصرف بیش از حد داروهای مسکن می تواند منجر به عوارض جانبی جدی مانند آسیب به کبد، کلیه یا دستگاه گوارش شود.
- مدت زمان مصرف: از مصرف طولانی مدت داروهای مسکن بدون نسخه خودداری کنید. مصرف این داروها برای مدت طولانی و بدون تجویز پزشک می تواند عوارض جانبی به دنبال داشته باشد. در صورت عدم بهبودی درد بعد از چند روز مصرف دارو، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
- حساسیت دارویی: با عوارض جانبی احتمالی هر دارو آشنا شوید و در صورت بروز هر گونه حساسیت یا عارضه جدی، مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید.
- موارد منع مصرف: اگر سابقه بیماری های خاص مانند بیماری های قلبی، کلیوی، کبدی، گوارشی یا حساسیت دارویی دارید، قبل از مصرف هر گونه داروی مسکن با پزشک مشورت کنید.
- مصرف در بارداری و شیردهی: مصرف برخی از داروهای مسکن در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است. در صورت بارداری یا شیردهی حتما قبل از مصرف هر گونه دارویی با پزشک مشورت کنید.
عوارض خود درمانی با داروهای مسکن
مصرف خودسرانه و بدون تجویز پزشک، هر دارویی از جمله قرص های مسکن برای دندان درد، می تواند عوارض و خطرات جدی به دنبال داشته باشد. عوارض و خطرات مصرف خودسرانه قرص های مسکن برای دندان درد عبارتند از :
- بدتر شدن درد و وضعیت دندان
مشکلات دندانپزشکی به خودی خود خوب نمی شوند. بنابراین عدم درمان به موقع دندان درد ناشی از پوسیدگی که به راحتی و بدون درد با پر کردن برطرف می شود، گاهی مستلزم عصب کشی یا کشیدن دندان است. به شکلی مشابه اگر التهاب یا عفونت لثه را درمان نکنید مجبور هستید درد و هزینه بیشتر درمان های پیشرفته مثل عمل لثه را تحمل کنید.
- مخفی شدن علائم بیماری های خطرناک
مصرف خودسرانه داروهای مسکن می تواند باعث پنهان شدن علائم بیماری و به تعویق افتادن تشخیص و درمان به موقع شود. در نتیجه، ممکن است عوارض بیماری در دراز مدت، شدیدتر شود.
- عوارض گوارشی
داروهای مسکن، به ویژه داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن، می توانند باعث عوارض گوارشی مانند سوزش معده، سوء هاضمه و حتی خونریزی معده شوند.
- آسیب به کبد و کلیه
مصرف طولانی مدت و بیش از حد داروهای مسکن می تواند به کبد و کلیه ها آسیب برساند.
- اعتیاد به دارو
مصرف مداوم داروهای مسکن، به ویژه داروهای مسکن قوی، می تواند منجر به وابستگی و در نهایت اعتیاد به دارو شود.