علل بیرونی ابتلا به آفت دهان
آفت دهان | دلایل بیرونی ابتلا به آفت، عللی هستند که ناشی از عوامل خارجی به حساب میآیند. به عنوان مثال:
۱. زخم شدن دهان
اگر به تازگی از خدمات دندانپزشکی مانند عصب کشی، ارتودنسی و یا ترمیم دندان استفاده کردید و پس از تکمیل درمان خود با آفت مواجه شدید، ممکن است با نوعی عفونت خارجی و یا زخمهای ناشی از فرایند درمان خود روبرو شده باشید. آسیبهای ناگهانی به ناحیه دهان میتوانند به شکل آفت بروز کنند.
۲. استعمال دخانیات
استعمال انواع و اقسام دخانیات (مانند سیگار و انواع توتون و تنباکو)، به دلایل زیر باعث ایجاد آفت دهان میشود:
- ضعیف شدن سیستم ایمنی
- ایجاد التهاب در دهان
- تحریک دهان
- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
- خشکی دهان
۳. حساسیت دارویی
مصرف برخی داروها نیز میتوانند باعث بروز آفت شوند. البته اگر چه این نوع از آفتها موقتی هستند و معمولا سریعتر از سایر انواع آفت دهان بهبود پیدا میکنند؛ اما این موضوع چیزی از دردناک بودن آفت کم نمیکند! در چنین مواردی باید با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت امکان داروی شما تغییر پیدا کند.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- چه کسانی به پیوند استخوان نیاز دارند؟
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- چرا باید دندان عقل کشیده شود ؟
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- اهمیت سلامت لثه بر سلامت دهان و دندان
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- مراقبت بعد از ایمپلنت ، از اولین روز جراحی تا سالها پس از نصب ایمپلنت
درمان پزشکی و دارویی آفت دهان
بسیاری از افراد معتقدند که نیازی به انجام فرایندهای خاص برای درمان آفت دهان نیست. چرا که این عارضه پس از گذشت ۱ الی ۲ هفته، به مرور زمان و به خودی خود بهبود پیدا میکند.
اما این موضوع، ۲ مشکل رایج به همراه دارد. اول اینکه اگر آفت دردناک باشد و امکان عملکرد فرد در صحبت کردن و غذا خوردن را با اختلال مواجه کند چطور؟ آیا شخص باید مجبور به تحمل درد برای ۲ هفته باشد؟ علاوه بر این، اگر آفت دلیلی درونی و عفونی داشته باشد، طبیعتا مجددا بروز پیدا خواهد کرد و حتی ممکن است شخص را برای ماهها با انواع و اقسام آفت در قسمتهای مختلف دهان درگیر کند! پس بهتر نیست که به جای صبر کردن و انتظار کشیدن برای بهبودِ خود به خودِ آفت به سراغ راهکارهای درمان آن برویم؟
خوشبختانه درمان آفت سخت نیست. اما از طرفی هم راهکار قطعی و ۱۰۰درصدی برای درمان این عارضه وجود ندارد! یعنی ممکن است بدن یک شخص به یکی از روشهای درمان آفت جواب دهد، در حالی که شخص دیگر نتواند پاسخ مناسبی را از آن روش دریافت کند. با این حال در ادامه به تعدادی از برترین راهکارهای درمان آفت دهان اشاره خواهیم کرد.
۱. شستشوی دهان با شربتهای دارویی
استفاده از برخی شربتها مانند دیفن هیدرامین به عنوان دهانشویه، هم درد آفت شما را کاهش میدهد و هم به مرور زمان آفتتان را بهبود خواهد داد. برای استفاده از دیفن هیدرامین برای درمان آفت باید روزانه ۲ بار این شربت را به مدت ۲ دقیقه در دهان خود بچرخانید و سپس محلول را تف کنید.
۲. استفاده از داروهای استروئیدی
در برخی موارد، ممکن است دندانپزشک برای تسکین التهاب و درد، داروهای استروئیدی خوراکی یا موضعی تجویز کند. البته استفاده از این راهکار تنها پس از مشورت و تجویز پزشک امکان پذیر خواهد بود.
۳. استفاده از آنتی بیوتیکهای موضعی
از آنجایی که خود آفت دهان یک عامل ویروسی و باکتریایی است، استفاده از محلولهای آنتی بیوتیک موضعی به درمان آن کمک خواهد کرد. این راهکار هم مانند روش قبلی، صرفا با تجویز پزشک قابل اجرا خواهد بود.
۴. درمان آفت با لیزر
در صورتی که آفت بسیار دردناک و اذیتکننده باشد و روال عادی زندگی فرد را دچار اختلالاتی جدی کرده باشد، استفاده از راههای درمانی با لیزر به شخص پیشنهاد خواهد شد. لیزر به از بین رفتن عامل میکروبی که باعث بروز آفت شده کمک میکند و علاوه بر اینکه به صورت آنی و فوری درد ناشی از آفت از بین میبرد از افزایش یافتن دامنه آفت نیز پیشگیری خواهد کرد.
درمان با لیزر کوتاه مدت است که حتی نیاز به بی حسی موضوعی نیز ندارد. از همین رو در صورتی که آفت در روند عادی زندگی شما مشکلی ایجاد کرد، میتوانید با مراجعه به دندانپزشک تخصصی نسبت به درمان آفت خود اقدام نمایید.
فرق آفت و سرطان دهان
یکی از سوالات و نگرانیهای مراجعینِ کلینیکها و مطبهای دندانپزشکی، نگرانی از بابت ابتلا به سرطان دهان، به دلیل وجود آفت دهان است! اما ما به شما اطمینان میدهیم که در ۹۹ درصد از مواقع، این نگرانی کاملا بی جا است. چرا که ساختار، علت و درمان این دو عارضه به طور کامل با یکدیگر تفاوت دارند.