حفظ سلامت دهان و دندان
سلامت دهان و دندان به عنوان یکی از جنبههای حیاتی بهداشت عمومی، همواره توجه ویژهای را از سوی افراد، متخصصان و جامعه به خود جلب کرده است. سلامتی این بخش از بدن ما، علاوه بر اینکه روی فرایندهای جویدن غذا و گوارشمان تاثیر میگذارند، نقش بسیار پررنگی نیز روی زیبایی چهرهی ما ایفا میکنند.
رعایت بهداشت دهان و دندان، مجموعهای از اقدامات پیشگیرانه است که برای حفظ سلامت دندانها، لثهها و بافتهای نرم و سخت دهان انجام میشود. این اقدامات، از بروز بیماریهای مختلف، از جمله پوسیدگی دندان، بیماریهای لثه، بوی بد دهان و سرطان دهان پیشگیری میکنند.
درک و آگاهی از اهمیت سلامت دهان و دندان به عنوان بخشی از بهداشت عمومی، میتواند موجب افزایش سطح آگاهی و مراقبتهای افراد از دندانهایشان شود. اگر بدانیم که دندانهایمان چه نقش مهمی را در حفظ سلامتی ما ایفا میکنند، با وسواس بیشتری از آنها مراقبت خواهیم کرد.
توجه به سلامت دهان و دندان فرایند پیچیده ای نیست. شما میتوانید با اهمیت دادن به این موضوع برای سالیان سال از صحبت کردن، غذا خوردن و لبخند زدن خود لذت ببرید. علاوه بر این، اگر انجام چند اقدام ساده و روتین، مانند استفاده از مسواک و یا نخ دندان، بتواند امنیت و سلامتی این محدوده از بدن ما را تضمین کند، چرا در رعایت اصول بهداشتی سهل انگاری کنیم؟!
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی از سایت دکتر مهران دانشمند بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان :
- چه عواملی سبب بروز درد لثه می شود ؟
- آشنایی با بهترین ایمپلنت شهرکرد – بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد در دکتر اف
- آشنایی با علل آفت دهان
- بهترین ایمپلنت اصفهان – بهترین متخصص ایمپلنت اصفهان در دکتر آف
- ۴روش برای جایگزینی دندان از دست رفته
- بهترین متخصص ایمپلنت شهرکرد
- از دندان عقل و دلیل نهفتگی آن بیشتر بدانید :
۶ قدم برای دستیابی به دهان و دندانهایی سالم
هیچ دندانپزشکی از شما نمیخواهد که برای حفظ سلامتی دهان و دندانهایتان به دنبال یک راهکار غیر معقول و یا دشوار (مانند کاشت گیاه نعنا و درست کردن خمیر دندان تازه با آن) باشید! اما اگر تنها ۶ قدم کاربردی را رعایت کنید، میتوانید تا آخر عمر از زیبایی و سلامتی دندانهای خود لذت ببرید.
۱. مسواک بزنید .
مسواک زدن درست و اصولی، اولین قدم برای تمیز نگه داشتن دندانها و لثهها است. این کار با حذف پلاکها و جرمهای تشکیل شده روی سطح دهان و دندانهای شما، از بروز مشکلات لثه و تبدیل شدن جرم به تارتار جلوگیری میکند.
مسواک زدن و حذف این پلاکها از روی دندان به قدری مهم و ضروری است که عدم انجام آن و فراموش کردن حتی یک نوبت از این فرایند، زمینههای ابتلا به بیماریهای جدی دهان و دندان را به وجود میآورد.
برای گرفتن بهترین نتیجه از مسواک زدن، باید این کار را به شکلی صحیح و با استفاده از مسواک مناسب انجام دهید. مسواکی با برس نرم و متناسب با اندازه دهان خود انتخاب کنید و هر ۳ ماه یکبار نیز نسبت به تعویض آن اقدام نمایید. همچنین، از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید و در مصرف آن زیادهروی نکنید.
شما باید حداقل ۲ بار در روز و ترجیحا بعد از وعدهی صبحانه و قبل از خواب دندانهایتان را مسواک بزنید. این فرایند را نه زیاد طولانی کنید و نه خیلی کوتاه به آن خاتمه دهید. ۲ دقیقه مسواک زدن در هر بار کافی است.
۲. نخ دندان بکشید .
نخ دندان کشیدن یک گام روزانه بسیار مهم در جهت حفظ سلامتی دهان و دندان است. این رشتهی نازک، با کمک به خارج کردن غذاهای باقی مانده در لابلای دندانها به پیشگیری از پوسیدگی دندان و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای لثه کمک میکند.
برای استفاده از نخ دندان، باید یک بخش حدودا ۴۵ سانتی متری از نخ دندان را جدا کنید و آن را دور انگشت اشاره دست چپ و راستتان بپیچید. سپس، سعی کنید تا با حفظ نخ با کمک انگشت شست، نخ را به آرامی و با حرکاتی بالا به پایین بین انگشتانتان حرکت دهید تا هر چیزی که لابلای دندانهایتان گیر کرده است، از بین آن خارج شود.
ممکن است برخی از افراد نتوانند به خوبی از نخ دندان استفاده کنند و این فرایند برای آنها دشوار به نظر برسد. اما تمرین و تکرار، استفاده از نخ دندان را برای شما سادهتر خواهد کرد.
۳. استفاده از دهان شویه
امروزه نام دهانشویهها زیاد به گوش میرسد و به نظر میرسد که مردم بیشتر از قبل به اهمیت آنها پی بردهاند. استفاده از دهانشویه (به همراه مسواک و نخ دندان) میتواند کمک شایانی به افزایش سلامتی دهان و دندان های شما بکند.
دهانشویهها مقدار اسید موجود در فضای دهان را کاهش میدهند و با دسترسی به بخشهایی که در قسمت داخل و اطراف لثه هستند و امکان مسواک زدن آنها وجود ندارد، تمام فضای دهان شما را تمیز میکنند.
برای استفاده صحیح از دهانشویه، باید به چند نکته توجه ویژهای نشان دهید :
- پیشنهاد متخصصان کلینیک دندانپزشکی دکتر بنیانیان، استفاده از دهانشویه به صورت یک روز در میان است. زیرا استفاده بیش از حد از این ماده منجر به حساسیت شدید دندانها، خشکی دهان، تغییر رنگ دندان و حتی خونریزی لثه خواهد شد.
- در هر مرتبه استفاده از دهانشویه، مایع را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود قرقره کنید و آن را به سمت پوشه و کنار دهانتان هدایت کنید.
- از قورت دادن دهانشویه خودداری کنید.
- برخی از دهانشویهها نیازی به آبکشی دهان پس از استفاده ندارند. این موضوع را با مطالعه نوشتههای روی بسته بندی محصول بررسی کنید.
۴. رعایت رژیم غذایی
غذاهایی که در طول روز مصرف میکنید تاثیر زیادی بر سلامت عمومی و همچنین سلامت دهان و دندان شما دارند. برای مثال، اگر مرتبا از نوشابههای اسیدی (مانند نوشابه) یا تنقلات شیرین استفاده کنید، احتمال بیشتری دارد که در معرض پوسیدگی دندان قرار بگیرید. به همین دلیل است که دندانهای شیری برخی از کودکان دور و اطراف ما به سرعت سیاه و خراب میشوند.
سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید و تا بیشترین حد امکان، مصرف خوراکیهای حاوی قند مصنوعی را کاهش دهید. برای کنترل میزان شکری که میخورید، جدول تغذیهای و برچسب مواد تشکیل دهنده روی غذاها و نوشیدنیها را بخوانید و گزینههایی را انتخاب کنید که کمترین میزان قند را دارند. اما قطعا میدانید که عمده شیرینی موجود در مواد غذایی، در خوراکیهایی مانند نوشابه، آب نبات، کیک، آبمیوهها، کلوچهها و بستنیها هستند.
۵. پرهیز از عادات رفتاری اشتباه
عادات اشتباه رفتاری، نقشی کلیدی در بروز بیماریهای دهان و دندان دارند. با پرهیز از این عادات، میتوانید تا حد زیادی از بروز این بیماریها پیشگیری کنید. تعدادی از برجستهترین و مضرترین عادات مد نظر ما شامل موارد زیر هستند :
جویدن ناخن یا سایر اشیاء: جویدن ناخن یا هر چیز غیر متعارف دیگری (مانند انتهای مداد)، به دندانها و لثههای شما فشار وارد میکند و به سلامتی آنها آسیب میرساند. اگر دوست دارید دندانهای سالم داشته باشید، باید از جویدن ناخنهای خود دست بکشید!
دندان قروچه: دندان قروچه، ساییدن دندانها به هم در طول روز یا در زمان خواب است. این عادت، حتی در زمانی که ناخودآگاه باشد، به مینای دندان آسیب میرساند و به پوسیدگی دندان منجر میشود. برای مراقبت از دندانهای خود در برابر آسیبهایی ناشی از دندان قروچه، از انواع نایت گارد استفاده کنید.
کشیدن سیگار: یکی از مضرترین رفتارهایی که آسیبی جدی به سلامت دهان و دندان شما وارد میکند، استعمال دخانیات است. این آسیب به مرور زمان به مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، بیماریهای لثه و سرطان دهان منجر خواهد شد. سعی کنید مصرف دخانیات را برای حفظ سلامتی دندانها و سایر ارگانهای بدن خود کنار بگذارید و یا آن را به کمترین میزان ممکن کاهش دهید.
۶. مراجعه مرتب به دندانپزشکی
دندانپزشک میتواند مشکلات دهان و دندان شما را در مراحل اولیه تشخیص و نسبت به درمان آنها اقدام کند. هر چه فرایند درمان دندانهای شما سریعتر انجام شود، از بروز مشکلات جدیتر و پرهزینهتر، پیشگیری خواهد شد. اگر دوست دارید سلامتی دهان و دندانهای خود را حفظ کنید، هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشکی مراجعه کنید تا وضعیت کلی دندانهای شما مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت نیاز به انجام اقدامات پیشگیرانهای مانند ارتودنسی یا جرم گیری دندان، این کار انجام شود.